Hoppa till huvudinnehållet

Öppna skidanläggningar – trots mildväder

Publicerad:
Snöläget bedöms vara hyggligt i Dömle trots mildväder. Anläggningen i mellandagarna.
Snöläget bedöms vara hyggligt i Dömle trots mildväder. Anläggningen i mellandagarna. Foto: Håkan Strandman

I norra Värmland är snöläget gott och såväl Branäs som Hovfjället har i stort sett samtliga nedfarter öppna. Söder om Torsby är det dock inte lika vitt i backarna – Dömlebacken i Deje är en av få som har öppet.

Trots några milda veckor har Dömlebacken utanför Deje lyckats underhålla sin backe och hade premiär i mellandagarna. Än så länge har man öppet två vardagskvällar i veckan och på helgerna. När VF besökte backen var två tredjedelar av bredden utnyttjad och snötäcket nådde nästan upp till toppen.

– Vi öppnade lite senare än normalt på grund av vädret. Det har inte varit någon bra snöläggningsperiod på sistone, säger Olle Fernqvist, vice ordförande i Deje Alpina Klubb.

Att det över huvud taget finns snö beror på att man passade på när tillfället fanns. Redan i början på november startade man snökanonerna för första gången för säsongen.

– Det gäller att ta tillvara på alla köldperioder som kommer och det har vi gjort. Hade vi inte kunnat göra så mycket snö då, så hade vi inte kunnat ha öppet nu.

Nu hoppas man på en ny köldperiod för att säkra säsongen.

– Det behöver vara ett par minusgrader för att vi ska kunna köra i gång. Men helst vill vi ha åtminstone fem minus, då kan vi köra mer vatten.

Hur länge håller det ni har nu?

– Det står sig ganska bra. Kanonsnön blir ganska kompakt och står emot vädret ganska bra, så det är ingen större fara just nu, säger Olle Fernqvist.

Gräset på golfbanan intill slalombacken såg spelbart ut.
Gräset på golfbanan intill slalombacken såg spelbart ut. Foto: Håkan Strandman

I Sunne har man också lyckats hålla öppet. Där är två barnbackar öppna och den 1 000 meter långa nedfarten Ekeby.

– Vi har fulla längden men halva bredden på Ekeby. Den är ganska bred redan från början så det har fungerat bra, vi är ändå nöjda med tanke på hur vädret har varit, säger vd för Ski Sunne, Curt Rudin.

Curt Rudin, vd hos Ski Sunne, tackar de kalla novemberveckorna för att de har snö nu.
Curt Rudin, vd hos Ski Sunne, tackar de kalla novemberveckorna för att de har snö nu. Foto: Daniel Olausson

Nyligen gjorde man en investering för att öka vattentillgången – utan den hade det sett betydligt mörkare ut.

– Vi kunde köra i november sen hade vi en köldknäpp nyligen där vi kunde köra ett par dygn. Det är tack vare en ökad vattentillgång som vi har kunnat ha snö nu, annars hade det inte varit mycket, säger han.

Öppning dröjer

Vad gäller Frykstabacken i Kil ligger öppning åtminstone ett par veckor framåt i tiden.

– Det finns lite snö men det är alldeles för lite. För att kunna öppna behöver ni nog fyra dagar med minusgrader, då ska vi kunna dra i gång, säger ordförande i Kils slalomklubb, Jörgen Tränk.

De kunde heller inte dra nytta av novemberkylan, likt andra värmländska skidanläggningar.

– Tyvärr så hade vi ett haveri i vår snöproduktion just då. Men normalt så brukar vi öppna i mitten på januari, men det är klart att våra möjligheter att hålla öppet hade ökat om vi inte haft något krångel, säger han.

Artikeltaggar

BranäsgruppenCurt RudinDeje Alpin DömlebackenHovfjälletKils slalomklubbNyheterSki Sunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.