Hoppa till huvudinnehållet

Mallbacken överens med meriterad spelare – men saknar bostäder

Publicerad:
Frida Broström och hennes Mallbacken är på väg att göra klart med en damallsvenskt meriterad spelare.
Frida Broström och hennes Mallbacken är på väg att göra klart med en damallsvenskt meriterad spelare. Foto: Sören Turesson

Mallbacken är muntligt överens med en damallsvensk spelare.

Och klubben har flera förhandlingar nära att gå i lås – men har stött på problem.

– Vår största utmaning är att få fram boenden till alla nya vi ska ha in, säger tränaren Conny Johansson.

Till helgen drar Mallbacken igång säsongen 2020 på allvar och förhoppningen då är att ha ett tungt nyförvärv på plats.

– Vi är muntligt överens med en spelare som spelat i allsvenskan de senaste åren. Det handlar om en offensiv spelare. Vem det är vill jag inte säga innan allt är helt klart, säger nya tränaren Conny Johansson som aviserat tidigare att klubben måste ha in ett koppel av spelare innan truppen är komplett.

– I dagsläget är vi tio utespelare och två målvakter. Vi behöver ha runt 20 spelare i en Elitettantrupp. Så det är ingen hemlighet att vi behöver få in fem-sex spelare som ska konkurrera om att starta och sen gärna två-tre som ska kunna växa in i laget på sikt, säger Conny Johansson.

Och även om man hittills "bara" presenterat Felicia Edgren och Elin Berggren som klara nyförvärv finns långt gångna diskussioner på flera håll.

– Vi har en nära dialog med fyra spelare som spelade i Elitettan det senaste året. En av dem är väldigt nära att skriva på.

Testar mittfältare

I helgen kommer man även att testa mittfältaren Emma Röös, 23, som har ett förflutet i både RIK Karlskoga 2017 och som 2018 gjorde några matcher i Ämterviks FF. 2016 gjorde hon elva mål på 21 matcher för Stenungsund i division 1.

– Hon är på väg att flytta till Karlstad och vi har fått tips om henne från Irvina Bajramovic, de har spelat ihop tidigare. Hon kan spela både centralt och på kanten på mittfältet, säger Johansson.

Den nye Mallbackentränaren har tidigare varit inne på att nyförvärven i princip enbart lär hämtas från utanför Värmlands gränser, spelarmarknaden i närområdet är redan uttömd.

Och det ställer till problem för Mallbacken.

– Alla vi pratar med ska flytta hit och det är inte lätt att hitta lägenheter, säger han.

Klubben letar såväl i Sunne som i Torsby.

– Och vi har ju en bil som går från Karlstad så det funkar också, om vi kan hitta en vettig prisnivå. Större lägenheter är lättare att få tag i än små, men tjejer som kommer från olika lag och inte känner varandra kan man inte bunta ihop hur som helst.

Vädjar om hjälp

Klubben vädjar nu till supportrar och fotbollsintresserade i Fryksdalen om hjälp.

– Det kan vara ett ledigt rum, en friggebod eller ett gästhus. På något sätt måste vi lösa det. Vi har kontakt med de fastighetsägare som finns här men tyvärr rör det sig inte så mycket som vi hoppats på bostadsmarknaden, säger Johansson.

En annan faktor Mallbacken och framför allt alla andra klubbar i Elitettan, och division 1 för den delen, har att förhålla sig till är de nya reglerna från Svenska Fotbollförbundet som förbjuder att spelare på turistvisum spelar matcher.

– Nu krävs det arbetstillstånd. Just Mallbacken har ju inte använt sig av spelare på turistvisum utan kört den ärliga vägen men många andra klubbar i serien påverkas väldigt mycket och givetvis blir konkurrensen om de svenska spelarna större.

Mallbackens fokus är att fylla truppen med de svenska spår man har just nu.

– Men skulle inte det lösa sig så har vi ett antal EU-spelare som vi har kontakt med via agenter. Så att fylla truppen bör inte bli några större problem, bara vi hittar någonstans för spelarna att bo...

Skyttedrottningen Sherifatu Sumaila kan bli aktuell för en återkomst i Mallbacken.
Skyttedrottningen Sherifatu Sumaila kan bli aktuell för en återkomst i Mallbacken. Foto: Fredrik Finnebråth

Sherifatu Sumaila, är hon fortfarande inte aktuell?

– Hon är inte helt avskriven, men inte vårt förstaspår. Skulle det bli så att de vi diskuterar med i dag inte går i lås kan det bli så att vi tar upp kontakten. I hennes fall måste hon ju ha en lön på nästan 15 000 kronor, det kommer vi inte ifrån. Så blir hon aktuell kommer vi troligtvis inte ta hit henne förrän någon vecka innan serien startar.

VF-sporten berättade för några veckor sedan om den tuffa fajt Emelie Andersson går mot skadorna i sin långa väg tillbaka till fotbollsplanen.

Liknande är läget med en annan högklassig värmländsk fotbollsspelare i Emmie Johansson.

– Både Emelie och Emmie måste skynda väldigt långsamt. Är de tillbaka till sommaren hade det varit fantastiskt. Jag räknar inte med dem under våren, och vi räknar inte med dem nu när vi bygger truppen. Kan de komma tillbaka blir det bara en bonus. Det viktigaste är att de blir skadefria, säger Conny Johansson.

Artikeltaggar

Conny JohanssonEmmie JohanssonFotbollMallbackens IFSherifatu Sumaila

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.