• idag
  14 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Glöm inte de små projekten

Ledare
PUBLICERAD:
Prins Carl Philip, Hertigen av Värmland, invigde Vildaparken i Väse i maj 2018.
Foto: Lisa Olaison
VF:s lista över 2010-talets största investeringar i Värmland var välkommen läsning. Det är klokt att blicka bakåt och se hur mycket framtidstro det finns i länet. Utan den skulle livet bli betydligt mörkare.

Därför är det glädjande att läsa om hur både privata företag och den offentliga sektorn har satsat i Värmland de gångna tio åren. Billerud Korsnäs stod för den största investeringen någonsin i Värmland genom bygget av den nya kartongmaskinen på Gruvöns bruk i Grums.

Företaget stod dessutom för den största felräkningen i länets historia. Den tänkta notan på 5,7 miljarder landade till slut på 7,6 miljarder kronor.

De andra stora skogsbolagen i länet fortsatte att investera i sina anläggningar. Det stärker Värmlands position som The Paper Province. Även om de nya maskiner inte innebär fler anställda bygger företagen ändå fast sig i länet.

Det samma gäller för järnverket i Hagfors, bäst i världen på verktygsstål. Uddeholms österrikiska ägare har investerat miljarder i anläggningen sedan de tog över i början av 90-talet. Värmländsk basindustri står stark.

Landstinget investerade 1,3 miljarder kronor i ett nytt operationshus. Mångmiljonbelopp har satsats i nya skolor och Karlstad och Säffle har byggt nya badhus.

Roligt att Säffle lyckades göra det residensstaden inte klarade; att bygga en 50-metersbassäng. Extra plus för att kommunen satsat på förstklassig konstnärlig utsmyckning i det nyöppnade badhuset, av glaskonstnären Ingalena Klenell från Sunne.

Återstår att se om Karlstad orkar fullfölja den ambitiösa storsatsningen på Arenastaden på Norra fältet.

Stora satsningar har gjorts i förnybar energi. Höljesdammen har rustats, solparker har byggts och vindkraftverk har rests. De kommunala snurrorna vid Gässlingegrundet blev ett dyrt misslyckande, men investeringar i sol och vind bör fortsätta i Värmland.

De planerade satsningarna inför 20-talet är i många fall osäkra. Det finns politisk majoritet för en Muminpark på Skutberget, men det är många juridiska hinder som ska passeras innan den eventuellt blir verklighet.

Tiden för metanolfabriken i Hagfors verkar rinna ut i avsaknad av politiska beslut. Den skulle behövt klartecken när idén presenterades i början av seklet. Nu är det elbilar som gäller i första hand, inte att blanda in sprit från skogen i bensinen.

Några fler stora köpcentrum längs gränsen mot Norge lär det inte bli efter det osannolika bygget i Långflon. I Karlstad planeras för nya höghus och två nya stora bostadsområden. Allt kommer med säkerhet att överklagas så långt det är möjligt.

Det vore glädjande om det inte bara byggdes dyra bostadsrätter utan också hyresrätter som är överkomliga för ungdomar utan höga inkomster. Ännu bättre om urbaniseringen bromsade in så att det blev möjligt att bygga nytt och bo kvar i de värmländska avfolkningskommunerna.

Det vore välkommet om fokus inte bara riktas på nya och stora projekt. De ideella krafterna bakom Vildaparken i Väse visar att det går att med små medel skapa något nytt som i sin tur ger alla möjlighet till gratis aktiviteter. Gärna mer av sådan naturnära småskalighet.

På önskelistan står också att kommunerna bör vårda de små projekt med mjuka värden som ger positiva effekter för många. Därför är det vansinnigt att dra in småpengarna till Kinship Center och Iris café i Karlstad. Det är en snålhet som bedrar visheten och som kommer att leda till ökade kostnader på annat håll.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.