• idag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Måtte 20-talet bli Gretas årtionde

Ledare
PUBLICERAD:
Klimataktivisten Greta Thunberg blev i slutet av 10-talet världens mest kända svensk och ledare för en växande global rörelse.
Foto: Antonio Calanni
Det är, som kungen brukar säga, dags att vända blad. Ett dramatiskt årtionde tar slut, ett nytt och oskrivet står och stampar. Hur kommer det att bli? Vilken väg tar världen? Tiotalets sista ledartext handlar om det som hänt och det som förhoppningsvis väntar.

Tiotalet började och slutade med folkliga uppror. Den arabiska våren väcktes i Tunisien i december 2010 och spred sig till stora delar av arabvärlden, mycket tack vare sociala medier. Tyvärr blommade den aldrig ut.

Det blev bakslag på de flesta håll. Allra värst drabbades Syrien, där diktatorn Bashar al-Assad brutalt slog ner hoppet om demokrati. Inbördeskriget som följde pågår fortfarande med Ryssland, Turkiet, Iran, Irak med flera länder som mer eller mindre aktiva aktörer.

I våldets spår föddes också Islamiska staten och ett kalifat utropades i Irak och Syrien. I dag är kalifatet utplånat, högste ledaren dödad, men IS-terrorn sprider fortfarande skräck och död över världen. Den högerextrema terrorn slog till i Oslo och på Utøya 2011, i Christchurch på Nya Zeeland i år och återkommande mot moskéer och synagogor i flera länder.

Över åtta års krig i Syrien har krävt 370 000 människors liv och orsakat en av världens värsta flyktingkatastrofer.
Foto: Khaled Khatib/TT

Kriget i Syrien utlyste också en av de värsta flyktingkatastroferna i modern tid. Europa klarade inte att gemensamt lösa den akuta frågan och har fortfarande dessvärre inte enats om hur unionen ska fördela flyktingarna. Nationella intressen går före.

Det förklarar också varför en majoritet av de brittiska väljarna röstade för Brexit i juni 2016 och varför Donald Trump kunde bli USA:s president i november samma år. De gjorde det efter kampanjer fyllda av överdrifter, hätska attacker på motståndare och rena lögner.

Auktoritära ledare vill inte ha globala överenskommelser om klimat, migration och kärnvapen. De bryter avtal och vill i stället bygga nya murar för att först och främst skydda sig själva.

President Donald Trump har ljugit över 10 000 gånger sedan han tillträdde.
Foto: Pablo Martinez Monsivais

De tvekar inte att använda lögnen som vapen. Oberäknelige Donald Trump är uppe i över 10 000 lögner under snart tre år som president. Hans ryska kollega Vladimir Putin anklagar Polen (!) för att ligga bakom andra världskriget. Vansinnet regerar.

De räds inte heller som Viktor Orbán i Ungern att säga att de vill ha en illiberal demokrati. De motarbetar självständiga domstolar, fria universitet och betraktar granskande journalister som folkets fiende.

Humanitet och medmänsklighet står lågt i kurs och har blivit skällsord för många. Polariseringen har förstärkts av sociala medier, där filterbubblor gör att man bara läser det som de som tycker likadant skriver.

Tonläget har höjts till en obehaglig nivå. Förmågan att föra en saklig debatt byggd på fakta sjunker samtidigt. Det bådar inte gott inför framtida val.

Världen har aldrig haft så mycket samlad kunskap som nu. Ändå växer misstron mot fakta och forskning, inte minst bland de auktoritära ledarna. De negligerar till exempel det faktum att tiotalet är det varmaste årtiondet i modern tid, att temperaturökningen är orsakad av mänsklig aktivitet och att åtgärder måste sättas in omgående.

Terrängbränderna i Australien fortsätter med oförminskad kraft.
Foto: Fire and Rescue NSW/Handout/TT

Hettan och bränderna i Australien är de värsta på mycket länge. Australiens premiärminister Scott Morrison vill dock att landet fortsätter vara världens största exportör av kol. Han har ihärdigt förnekat klimatförändringarna.

Han vägrar att minska kolproduktionen och ”hänge sig åt besinningslösa åtgärder som förstör jobb och krossar ekonomin”. Det har väckt protester, men Morrison lyssnar inte utan överväger i stället att kriminalisera klimatdemonstrationer.

Den unga och snabbt växande rörelse som Greta Thunberg har startat låter sig dock inte stoppas så lätt. Hoppet står till att 20-talet blir Gretas årtionde och inte Donalds och hans reaktionära gelikars. Annars kan det gå riktigt illa för klotet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.