När livet är en kabaré

Krönikor
PUBLICERAD:
Stämningen är på topp. Det brakar loss. Willkommen! And bienvenue! Welcome!
Foto: Rafael Yaghobzadeh
STARRIN SONDERAR: Låt mig presentera universitetsforskarnas egen jul- och nyårskabaré. I deras garderober finns artistiska guldkorn. Jag hör hur dom övar på sin kabaré. Willkommen! And bienvenue! Welcome! I'm cabaret, au cabaret, to cabaret! Ja, så låter Recherche d'artistes de Cabaret. Men vilka är dom?

Jag tar det från början. I serien Nyfiken på forskning har jag i ett 25-tal krönikor intervjuat forskare vid Karlstads universitet. Jag brukar avsluta med att fråga vad de gör på fritiden. Efter hand började jag se ett mönster. Ovanligt många hade troligen kunnat göra karriär och nå framgång som artister. Jag har därför tagit mig friheten att sätta samman en färgsprakande jul – och nyårskabaré med dessa talangfulla forskare. Men under fransk benämning för att skapa mystik och förväntansfull stämning. I Recherche d'artistes de Cabaret ingår rockare, dansare, sångare och skådespelare.

Först en presentation av Groupe de Rock. På elektrifierade gitarrer ser vi docenten i idéhistoria Kristian Petrov och professorn i folkhälsovetenskap Carl-Gustav (CG) Bornehag.

Kristian Petrov forskar om hur föreställningar om psykisk ohälsa och självmord förändrats över tid. Han är medlem i rockbandet Disharmonikerna som vann Parallell Mello härförleden med låten Återkomsten. Den låg 16 veckor på Zero Music Magazines topp 30-lista.

– Mina arbetskamrater vet inte om att jag också är musiker, säger han lite blygt.

CG Bornehag forskar om kemikalier och hälsoutvecklingen hos barn. Han får något drömmande över sig när han börjar berätta om sitt gitarrspelande. Det går inte en dag utan att han rockar loss på sin Martin-gitarr. Det blir Dylan, Neil Young och sånt.

– Men tyvärr blev jag aldrig den där rockstjärnan som jag ville bli.

Bakom trummorna sitter docenten i kulturgeografi Svante Karlsson som forskar om urbaniseringsprocesser. Den moderna människan vill inte bo i glesbygd, säger han. Själv har han en stuga långt in i skogen där han kan slå på sina trummor utan att störa några grannar. När tillfälle ges spelar han i flera löst sammansatta grupper som Spaceboys och Wealth of Nations.

På piano och keyboard har vi docenten i engelsk språkvetenskap Erica Sandlund. Hon forskar om hur vi människor samtalar. På fritiden är det piano som gäller. Studerat jazzpiano vid ett amerikanskt universitet.

– Jag är en gehörsperson, och kan få för mig en lördag att nu skall jag spela mig igenom hela filmmusiken till ”Phantom of the Opera”.

I kabarén finns även kören Le Chœur de Trois Voix som består av professorn i civilrätt Marie Karlsson Tuula, docenten i statsvetenskap Per-Olof (PO) Norell, sociologen och filosofie doktorn i pedagogiskt arbete Stefan Jerkeby.

Marie Karlsson Tuula forskar bland annat om företagsrekonstruktioner.

– På fritiden blir det mycket musik, säger hon. Som ung spelade hon fiol i symfoniorkester och tog sånglektioner. Var med i körer. Sjöng mycket solo. Uppträdde i olika sammanhang som till exempel i kyrkor.

– Visst fanns tanken där om en karriär som operasångerska.

När jag intervjuade PO Norell arbetade han med en bok om ”Att styra staden – Karlstad 1975 till 2015”. Han är en flitig besökare på Wermlandsoperan. Ber man honom att själv ta ton är han inte svårbedd. Sjunger med glädje på fester och sammankomster. Då blir det Janis Joplinlåtar.

Stefan Jerkeby har nyligen gett ut den uppmärksammade boken Att redan vara motiverad: om hinder och möjligheter för lärande. En del av väggen på hans kontor är fylld med foton, gamla affischer, planscher på olika sångkörer som han varit med i som Manhem, Karlstad kammarkör, Hammarö kammarkör och Domkyrkans oratoriekör.

I kabarén ingår även danstruppen Les Quatre Danseurs som består av filosofie doktorerna i psykologi Malin Anclair och Camilla Kylin, professorn i religionssociologi Per Pettersson samt filosofie doktorn i risk- och miljöstudier Johanna Gustafsson.

Malin Anclair forskar bland annat om ”Community dance” som handlar om att erfarna danspedagoger ger sig ut i samhället som till äldre på äldreboenden och till gruvarbetare i gruvan.

– Jag har tidigare jobbat professionellt med dans en stor del av mitt liv, säger Malin glatt och inte utan stolthet. Det har blivit turnéer runt om i Sverige och övriga Norden. Hon har också ett förflutet som skådespelerska i USA.

Camilla Kylin forskar om gränsdragningen mellan arbetsliv och privatliv och om kulturens betydelse för återhämtning vid stress.

– Jag älskar att dansa. Mest till house och techno men även polska på Västanå ibland.

Per Pettersson, som också är utbildad präst, forskar om kyrkans roll i samhället och kyrkan som en folkkyrka. Han har ett rykte om sig att vara en skicklig dansare. Ja, rent av universitetets egen Fred Astaire. Av och till kan man se honom buggandes på dansbanorna.

Johanna Gustavsson disputerade på en avhandling om stötdämpande golv på äldreboende.

– Jag har en passion för swingjazzen och olika dansstilar från 1930- och 1940-talet, berättar hon. Hon är engagerad i Sun City Swing i Karlstad som är en förening för alla som gillar att dansa lindy hop.

Kabarén har sina egen stand-up i professorn i genusvetenskap Ulf Mellström som forskar om män och maskulinitet. Men han hade siktet inställd på en karriär inom film och teater.

– Under min studietid blev det mycket skådespeleri, berättar han. Och han var med om att starta flera amatörteatrar. Med sig på scenen har han, nyss nämnda, Malin Anclair. Det kommer att bli revy och spex i toppklass.

Jag ser att publiken börjar bänka sig. Spänd förväntan. Men stopp där! Det saknas blåsare. Jag skyndar mig att hämta min gamla altsaxofon från 1930 och min trumpet från tiden med Svenska Showorkestern Phontrattarne på 1970-talet. Hittar en plats på scen. Ridån går upp. Life is a cabaret! Stämningen på topp. Det brakar loss. Willkommen! And bienvenue! Welcome! I'm cabaret, au cabaret, to cabaret!

Bengt Starrin

Professor emeritus

Karlstads universitet