Hoppa till huvudinnehållet

Ta kampen mot skuggsamhället

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
Kadern av invandrade illegala arbetare växer snabbt. Det göder den ekonomiska brottsligheten och måste bekämpas.
Kadern av invandrade illegala arbetare växer snabbt. Det göder den ekonomiska brottsligheten och måste bekämpas. Foto: Lars Pehrson / Svd / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Justitieminister Morgan Johansson vill se över reglerna för arbetskraftsinvandring för att stoppa organiserad brottslighet. Direktiven för en ny utredning förbereds på justitiedepartementet. Det är bra.

En förändring är nödvändig. En arbetskraftsinvandring utan samhällets kontroll har byggt ett snabbt växande skuggsamhälle där kriminaliteten och ett cyniskt utnyttjande av utsatta människor frodas. Dagens Arbete har under hösten skildrat problemen i en rad artiklar och reportern Elinor Torp har skrivit boken ”Vi, skuggorna”.

Hon berättar bland annat om en kvinna som städat sjukhus, skolor och svenska hem. Löftena hon fick innan hon kom till Sverige har svikits ett efter ett.

Hon betalar 3 000 kronor i månaden för en madrass i en knökfylld lägenhet och när arbetsgivaren säger att hon ska lämna tillbaka halva lönen protesterar hon först. ”Om du vill stanna så gör du som jag säger”, svarar chefen och går.

Kadern av illegala arbetare växer stadigt. De bygger och städar våra hus. De diskar på restauranger och jobbar åt mindre nogräknade bemanningsföretag. De tvättar våra bilar och filar våra naglar. Priserna är ofta låga, och det finns en logisk förklaring till det.

De får uselt betalt, ibland inte någon lön alls. De är inte anställda på riktigt. Kanske jobbar de i den nya gigekonomin och är sin egen arbetsgivare, men det är mer att likna vid modernt slavarbete.

De har inga rättigheter och inget skydd. Det är inte bara en olycka och tragedi för de som utnyttjas. Det slår också ut seriösa företag som inte har en chans att matcha de låga priserna.

Den organiserade brottsligheten utnyttjar systematiskt de generösa reglerna för arbetskraftsinvandring som Alliansen med stöd av Miljöpartiet införde 2008. Då togs Arbetsförmedlingens tidigare behovsprövning bort och överläts till arbetsgivaren själv.

Ingen kontroll utförs i dag, det räcker med att ”tjänsten” utannonserats på Arbetsförmedlingen i tio dagar. Ingen bedömning görs om jobbet kan utföras av någon som redan är arbetslös i Sverige. Facket ställs helt utanför processen.

Det gör att kriminella aktörer kan tjäna grova pengar på att sälja arbetstillstånd. De osanna erbjudandena används för att smuggla personer till Sverige.

I många fall har varken arbetsgivaren eller arbetstagaren för avsikt att fullfölja anställningen. Andra luras hit under falska förespeglingar om höga löner och bra boende. När de väl är här är de helt i händerna på den som lockat dem hit.

Om detta berättar tolv myndigheter i en larmrapport. Polisen, Ekobrottsmyndigheten, åklagarna, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och övriga myndigheter är överens om att handeln med arbetstillstånd är en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. De slår fast att arbetstillstånden utnyttjas för bidrags- och bedrägeribrott samt arbetskraftsexploatering.

Denna kriminalitet kan stoppas med bättre kontroll, och nu börjar även några av partierna som införde reglerna att tänka om. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är beredda att se över och skärpa kraven för arbetskraftsinvandring, men Centerpartiet och Miljöpartiet vill inte ändra de nuvarande reglerna.

Det är en märklig och obegriplig inställning. Vill de ha ett skuggsamhälle där fusket okontrollerat frodas?

Artikeltaggar

AlliansenArbetsförmedlingenCenterpartietEkobrottsmyndighetenFörsäkringskassanKristdemokraternaLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaMorgan Johansson