• idag
  20 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Alla får inte den jul de önskar

Ledare
PUBLICERAD:
Alla får inte den glädjefulla och jul de högst av allt önskar sig.
Foto: Gorm, Kallestad
Julen är glädjens, ljusets och gemenskapens högtid. Vi firar ett barn som föddes för drygt två tusen år sedan. Men alla får inte en god och fin jul. Inte de ofrivilligt ensamma, inte de många barnen som växer upp med missbrukande föräldrar. Inte heller de barn som har fattiga föräldrar och tvingas vända på varenda krona.

The Economist konstaterar lite förvånat att Sverige är ett av världens mest miljardärtäta länder. Vi har bland det högsta antalet miljardärer per capita i hela Europa. Det är bara några oligarktäta forna öststater och skatteparadis som Monaco och Guernsey som slår oss.

Miljardärernas förmögenhet motsvarar så mycket som en fjärdedel av landets bruttonationalprodukt. Det är i klass med Ryssland och Georgien. Klyftorna i Sverige ökar snabbast i hela OECD och för lite görs för att bryta trenden. En avskaffad värnskatt ökar skillnaderna ännu mer efter årsskiftet.

Sverige är ett paradis för rika, ändå försöker några av de allra rikaste att flytta tillgångar utomlands för att bli ännu mer förmögna. Paradisläckan för två år sedan röjde några av dem, men skatteflykten fortsätter.

I andra änden på förmögenhetstrappan handlar det om att hela tiden vända på slantarna. Det blir extra tydligt så här i juletid, när handeln slår rekord. Som vanligt. I år förväntas svenskarna shoppa för sanslösa 79,8 miljarder kronor.

Alla är dock inte inbjudna till festen. I SVT:s Aktuellt berättar en ensamstående mamma med två små barn hur hon förvandlar billig grillkorv till prinskorv på julafton, genom att göra fina snitt i ändarna. Hon har inte råd med den dyrare varianten förrän den reas efter julen.

Några dyra julklappar kan hon inte köpa. Hon får förlita sig på givmilda människor som gör som Karl-Bertil Jonsson eller på hjälp från Stadsmissionen, kyrkan och Rädda Barnen.

Så ser det ut för många. Rädda Barnens senaste rapport visar att 147 000 barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Antalet minskar, men det är fortfarande alldeles för många. Skillnaderna i landet är stora och växer. I Kungsbacka lever 2,5 procent av barnen i relativ fattigdom, i Malmö 25,2 procent.

Var fjärde ensamstående mamma är ekonomiskt sårbar. Det är stressande och stigmatiserande att leva under pressen att sakna pengar även till det mest basala.

Även om föräldrarna försöker dölja sina ekonomiska tillkortakommanden förstår ofta barnen mer än man tror. De ser att kompisarna äter och bor bättre, oftare får nya kläder och kan ge bort presenter när kompisarna fyller år. Skillnaden blir extra uppenbar i jul.

1981 hade landet den mest jämlika fördelningen av hushållens inkomster någonsin, konstaterar Tapio Salonen, professor i socialt arbete i Malmö. Sedan dess har skillnaderna växt och det är enligt Salonen en konsekvens av en ideologisk förändring och en uppdelning mellan etablerade och oetablerade. De senare halkar stadigt efter.

Välfärden är inte längre för alla. Familjepolitiken har inte samma fattigdomsreducerande effekt som på 80-talet. Det tog till exempel tio år innan barnbidraget äntligen höjdes i fjol. Barnbidraget som räddar många familjers ekonomi när det väl landar på bankkontot.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föreslog i sitt jultal att alla med försörjningsstöd ska få 2 000 kronor extra i december, för att kunna känna sig mer delaktiga i julfirandet. Ja, varför inte?

Men vore det inte ännu bättre om de kunde ha mer pengar året om, genom minskande klyftor och en bättre fördelningspolitik? Deras ekonomiska problem finns ju inte bara i juletid.

VF:s ledarsida önskar alla läsare en fin och lugn jul!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.