Tips på den perfekta julklappen

Krönikor
PUBLICERAD:
Ge bort en upplevelse med tillhörande rim, varför inte till en främling?
Foto: Claudio Bresciani / TT
Julen står för dörren och helgledigheten sänker sin ostkupa över landet. Jag gillar julen. Jag spelar gärna jullåtar hela månaden och klär granen redan första advent. Så även om jag är långt ifrån någon Grinch så kommer jag ändå på mig själv att gnälla över den stundande julen. Jag klagar på samma jul jag ändå tycker om.

Det är märkligt. Julen är det stora koketteriets högtid, att häda julen är kanske lika mycket tradition som att stjäla gran och äta Aladdinask? Vi gnäller över hur stressigt allt är samtidigt som vi lägger in sil, pyntar, städar och försöker krampaktigt få alla släktbesök att gå ihop. Vi är motsägelsefulla varelser. Vi förfasar oss över köphysterin för att i nästa sekund handla ihjäl oss på Black Friday. Även om många nu insett att det här jordklotet inte pallar med så mycket mer julshopping, ser det inte bättre ut än att vi kommer slå köprekord även i år. Människan är en märklig art. Gladeligen gräver vi vår egen grav med en vackert dekorerad spade vi köpt på rea.

Nej, nu ska detta inte bli någon domedagskrönika. Många av er sitter säkert nedsjunkna i fåtöljen med glögg och är inte alls sugna på någon torr moralkaka. Men i skuggan av en stundande lågkonjunktur och klimathot så kanske vi måste vi tänka om, speciellt när det kommer till det här med julklapparna. Så i julhandelns sista skälvande minut ska jag nu ge ett konkret julklappstips. Varför inte ge bort tjänster till varandra i år? Tänk er själva, små kärleksfulla handlingar som vi ger varandra. Ett snyggt paketerat kort med tillhörande rim: "God jul fina du. Vad är värdet på en dator eller smartphone? Blott ingenting! Nej, dessa döda ting ger jag nu mitt finger och lovar dig istället en trevlig pratstund nästa gång du ringer".

Undrar om det blir succé? Kanske det bortskämda barnbarnet blir en smula konfunderat när hen öppnar sitt kuvert och finner ett meddelande av farfar som lyder "God jul lilla du. Då kölden sätter in och du från skolan ska gå alla milen. Ja, då kommer farfar istället och hämtar dig med bilen". Eller barnet som ger sina slitna föräldrar en lapp som säger "God jul. Då ni haft en jobbig dag och inte orkar med bråk och gnäll, då lovar jag härmed att vara schyst och snäll".

Kanske vi måste krydda rejält för att det ska kunna konkurera med alla smycken, skärmar och märkeskläder. Vi måste ge en upplevelse som personen sent ska glömma. Det måste vara lite mer raffinerat och sensationslystet! Ta till exempel paret vars samliv börjat stelna lite i fogarna. Den ena partnern kan då ge den andre ett rim som lyder "God jul min kära. Om du på vårt ordinarie sexliv tröttnat. Är du kanske sugen på lite spänning utanför vår vanliga brits här får du då ett samlag i en provhytt på Hennes & Mauritz".

Nu är jag ute på tunn Stefan-och-Krister-is, det hela börjar kanske lukta ekivok småstadsrevy. Det jag vill säga är att vi redan gör så mycket gott för varandra men som vi oftast glömmer bort. Det handlar om att sätt guldram runt allt det fina vi varje dag skänker varandra. Vare sig du vill det eller inte så kommer kanske den där dammiga moralkakan nu, du får skölja ner den med lite extra glögg. Det är ett kort liv vi fått oss till låns och jag tycker vi bör använda den tiden till att ta hand om vårt jordklot och våra medmänniskor. Ensamheten är något som blir påtagligt för många i dessa tider. Varför inte göra något gott för en främling i år? På din väg ut i vintermörket släppa ett litet kort i brevinkastet till lägenheten under dig. Ett kort där du skrivit "God jul min granne. När du känner dig ensam och alla tankar skava. Då oron gnaga och omgivningen tystna. Då kan du knacka på hos mig, för jag lovar dig att alltid lyssna".

Ismael Ataria

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.