• idag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skampriset går till M, KD och SD

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) tar tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) hem skampriset i striden kring Arbetsförmedlingen.
Foto: Christine Olsson/TT
Arbetslösheten stiger i Sverige. I november var 377 000 personer arbetslösa, vilket var bortåt 40 000 fler än för ett år sedan. Arbetslösheten ökar i alla åldersklasser och ligger högst för unga och framför allt för de med sämre utbildning.

Den myndighet som ska hjälpa de arbetslösa till nya jobb, Arbetsförmedlingen, är i kaos. Orsaken till detta kaos är den neddragning av anslaget med hela 2,9 miljarder kronor som Moderaternas och Kristdemokraternas budget som fick stöd av Sverigedemokraterna i december 2018 innebar.

Då stod det helt klart att detta främst skulle drabba arbetet mot långtidsarbetslöshet, ungdomsarbetslöshet och åtgärder för funktionshindrade och flyktingar.

Ett cyniskt spel av oppositionen som fick stöd av Centern och Liberalerna som kunde ha stoppat neddragningen men som nu valde att acceptera slakten av Arbetsförmedlingen genom att lägga ned sina röster i riksdagen. För Centern gillade verkligen neddragningen trots att den skulle slå hårdast mot landsbygden.

Partiet hindrade sedan regeringen att kompensera myndigheten för de försvunna miljarderna. I januariavtalet med regeringen tvingade Centern fram att Arbetsförmedlingen inte längre skulle ha direkt kontakt med de arbetslösa utan all sådan verksamhet skulle privatiseras.

Redan idag sköter privata företag och organisationer 60 procent. Enligt Centern måste det talet bli 100 procent. Detta trots att all forskning visar att privat förmedling inte fungerar bättre än offentlig.

Samtidigt är arbetslösheten närmast en ickefråga i den politiska debatten och kommer oftast långt ned bland de frågor medborgarna vill prioritera. Ett för många oroväckande tal anger att långtidsarbetslösheten, det vill säga längre än sex månader, har ökat kraftigt.

Att arbetslösheten har ökat beror till en del på att ekonomin har försvagats, liksom skett i andra industriländer. Antalet nyanmälda lediga jobb har också sjunkit.

Men att Arbetsförmedlingens resurser har drastiskt minskat och tusentals anställda har tvingats lämna och att massor av lokalkontor på småorter stängt har också bidragit till att arbetslösheten ökat kraftigt och då särskilt långtidsarbetslösheten. Hur många tusen som direkt drabbats är omöjligt att gissa.

Ansvaret för kaoset ligger på ledningarna för M+KD+SD som drev fram budgeten i december 2018 då Arbetsförmedlingen förlorade tre miljarder kronor. Ansvaret faller tungt också på Centerpartiet som bejakade den budgeten och sedan dess i blind övertro på marknaden fram till nu hindrat effektiva motåtgärder.

Skampriset tar dock M+KD+SD som är ansvariga för kaoset och sedan försökte genom misstroendeförklaring avsätta en oskyldig socialdemokratisk arbetsmarknadsminister.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.