Jerringprisvinnare utslagna – utanför topp 8

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
OS- och VM-guldmedaljören Hanna Öberg, som vann Bragdguldet och Jerringpriset 2018, slutar på nionde plats i årets Jerringprisomröstning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det blir inget nytt Jerringpris för vare sig Hanna Öberg eller Sarah Sjöström. Även Lag Edin är ute ur omröstningen.
Fjolårets vinnare och pristagaren från 2014 och 2015 samt Värmlands hopp är samtliga utslagna i årets omröstning. Samtidigt är två bowlare kvar i kampen om svenska folkets idrottspris.

Hanna Öberg tilldelades både Svenska Dagbladets Bragdguld och Radiosportens Jerringpris förra året. Men i år blir skidskytten utan något av de prestigefyllda prisen. Trots att hon följde upp OS-guldet på 15 kilometer från i fjol med att ta VM-guld på samma distans tidigare i år. Dessutom tog hon silver i stafett och brons i singelmixedstafett på världsmästerskapet som arrangerades i Östersund i mars.

Men i svenska folkets omröstning kring Jerringpriset 2019 var Öberg inte nära en pallplats. Hon slogs ut redan i den första röstningsomgången, som Radiosporten presenterade under fredagsmorgonen, och blev nia.

Åtta kandidater kvar

Även Sarah Sjöström är utslagen. Simstjärnan slutade på tionde plats, trots att hon blev historisk som första kvinna att ta fem VM-medaljer på samma mästerskap. I Gwangju, Sydkorea, i juli blev det ett guld, två silver och två brons.

Åtta kandidater kvarstår i kampen om Jerringpriset, som delas ut på Idrottsgalan i Globen i Stockholm den 27 januari. Mest överraskande är kanske att bowlarna Jenny Wegner och Josefin Hermansson, som i augusti blev världsmästare i dubbel i Las Vegas, är kvar i omröstningen.

Orienteraren Tove Alexandersson (årets Bragdguldsvinnare), damlandslaget i fotboll, friidrottarna Armand Duplantis och Daniel Ståhl, skidåkarna Frida Karlsson och Stina Nilsson samt bordtennisspelaren Mattias Flack är övriga kvarvarande nominerade.

Även Edin utslagen

Förutom Hanna Öberg och Sarah Sjöström hamnade även lag Niklas Edin utanför topp 8. I april försvarade curlinglaget – där även Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och reserven Daniel Magnusson ingår – sitt VM-guld i Lethbridge, Kanada (EM-guldet på hemmaplan i november kom efter det att laget nominerats till Jerringpriset).

Andra röstningsomgången till Jerringpriset är inledd och pågår till den 24 januari.

De kan vinna Jerringpriset

Åtta kandidater kvarstår i kampen om Radiosportens Jerringpris:

Armand Duplantis, friidrott

Jenny Wegner och Josefin Hermansson, bowling

Frida Karlsson, skidor

Damlandslaget, fotboll

Mattias Falck, bordtennis

Stina Nilsson, skidor

Tove Alexandersson, orientering

Daniel Ståhl, friidrott

Utslagna:

9) Hanna Öberg, skidskytte

10) Sarah Sjöström, simning

11) Lag Niklas Edin, curling

Svenska folket kan rösta via telefon, mobilapplikation och internet fram att den andra röstningsomgången avslutas den 24 januari. Tre dagar senare delas priset ut efter en ytterligare omröstning i direktsändning på Idrottsgalan i Globen i Stockholm.

Fakta

Tio senaste Jerringpristagarna

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Peder Fredricson, ridsport (andra gången)

2016: Peder Fredricson, ridsport

2015: Sarah Sjöström, simning (andra gången)

2014: Sarah Sjöström, simning

2013: Henrik Stenson, golf

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2010: Therese Alshammar, simning

2009: Helena Ekholm (tidigare Jonsson), skidskytte