Hoppa till huvudinnehållet

Forskarens tips för att minska svinnet på julbordet

Publicerad:
Studier visar att så mycket som en femtedel av den mat vi handlar hem slängs. Forskaren Helén Williams på Karlstads universitet har några tips om hur svinnet på julbordet kan minskas.
Studier visar att så mycket som en femtedel av den mat vi handlar hem slängs. Forskaren Helén Williams på Karlstads universitet har några tips om hur svinnet på julbordet kan minskas. Foto: Henrik Holmberg / TT

Storhelger stundar med dignande matbord på många håll. Men mycket av maten äts inte upp utan slängs. Enligt undersökningar är matsvinnet uppåt en tredjedel.

– Det är mycket större än man tror, säger Helén Williams.

Hon är docent i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet och har tillsammans med sina kollegor forskat om hur matsvinnet kan minskas. En forskning som fortsätter, som vi berättade i VF härom veckan.

Tio års kunskap förpackas i guide

– Det blir ofta så galet mycket som slängs. Om man tänker sig hela kedjan så producerar vi 30 procent mer mat än vad som skulle behövas. I de rika länderna så slängs det mest i konsumentledet, både i hushåll och restauranger. Medan svinnet i fattigare länder mer beror på att maten förstörs under transporter för att det inte finns kylning eller förpackningar, säger Helén Williams.

När det gäller butiker här i den rika delen av världen är svinnet däremot inte så stort som man kanske kan tro.

– I butiker ser det mycket ut för att det ofta är samlat på ett ställe i containrar. Men procentuellt sett så ligger svinnet på någon procent i butiksledet. I konsumentledet är det uppåt 20 procent som slängs. Det är mycket större än man tror.

Helén Williams tipsar bland annat om att försöka ta bort en del rätter från julbordet eller laga mindre portioner så att maten äts upp i stället för att slängas.
Helén Williams tipsar bland annat om att försöka ta bort en del rätter från julbordet eller laga mindre portioner så att maten äts upp i stället för att slängas. Foto: Linda Fridberg

Kunskapen om detta kommer från undersökningar i främst Norge och Storbritannien.

– Där är de duktigast på att mäta. Vi har inte mätt lika mycket i Sverige, men det finns ingen anledning att tro att det är så annorlunda här, säger Helén Williams och hänvisar till att det är ganska lika länder.

– Men nu har det ju jobbats med information om matsvinnet och i Norge och England ser man att siffrorna i konsumentledet är på väg ner.

Just till jul och nyår blir svinnet extra stort.

– Hela systemet är uppbyggt på att det ska finnas extra mycket till de här helgerna. Så då blir det mer svinn i butikerna också, skinkan får inte ta slut innan jul till exempel. Men vi har också extra mycket hemma och det blir ännu mer rester.

– Där kan man försöka ta bort en del rätter eller göra dem lite mindre. Kanske kan man laga en Jansson som inte är lika stor, till exempel, säger Helén Williams, som också tipsar om att kyla och hantera resterna rätt så att de kan ätas nästa dag, att låta gäster ta med rester hem eller att frysa in och använda resterna senare på kreativt sätt.

Artikeltaggar

Helén WilliamsKarlstads universitetLivsmedelMiljöVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.