”Äckelfacket” är allt som står mellan dig och chefen

Ledare
PUBLICERAD:
Anställda inom handeln har ofta både otrygga anställningar och låga löner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Först en åktur med äckelfacket. Sen Maldiverna". Det var Instagram-inlägget vd:n för Ica Maxi i Mora, Stefan Johansson, i dagarna gjorde inför en förhandling med Handels som organiserar många av de anställda på arbetsplatsen.

Äckelfacket.

Facket som ville prata med Stefan om otrygga anställningar, som ville förhandla om villkoren för de anställda. Äckelfacket.

Stefan Johansson ångrar utbrottet på Instagram, säger han till Dalarnas Tidningar. Oklart om ångern verkligen gäller innehållet i inlägget och inte det faktum att han ertappades och fick kritik. Till en början låtsades butikschefen nämligen som att han förmodligen bara tryckt snett på mobilens tangentbord.

Det är inte första gången en arbetsgivare markerar emot facket på ett sätt som balanserar på en ordentligt tunn lina till vad som ”bara” är olämpligt och vad som faktiskt inte ens är lagligt.

Många minns fortfarande när vd:n och vice vd:n för Max valåret 2014 skickade ut ett månadsbrev till alla sina huvudsakligen unga anställda med uppmaningen att, om de ville ha jobbet på hamburgerrestaurangen, inte rösta på S eller V i valet.

Bara en röst på ett alliansparti skulle garantera att Max-männen fick behålla både sänkt restaurangmoms och halverad arbetsgivaravgift för de unga anställda. Utan dessa rabatter skulle folk förlora jobbet.

Utspelet applåderades av politiska företrädare till höger; "bra att de berättar för ungdomarna om konsekvenserna med företagarfientlig socialdemokratisk politik". Men det kritiserades av många som tyckte det var rätt ofräscht av arbetsgivare att hota anställda med uppsägningar om de röstade "fel".

Det sista är extra relevant med tanke på att dessa restaurangjobb – precis som butiksjobben på Ica Maxi inte sällan sätter de anställda i en otroligt utsatt beroendeställning till den som bestämmer hur mycket och när de får jobba.

De anställda med otrygga anställningar blir allt fler och de otrygga anställningarna allt otryggare – och allt färre går med i facket.

Det finns väl anledning att tro att det inte bara handlar om att gruppen tycker att medlemskapet kostar för mycket sett till nyttan – utan också ser det som ett sätt att undvika problem på jobbet.

Om chefen som sätter schemat, som bestämmer om arbetsplatsen ens ska ringa in dig för jobb nästa månad, ser facket som en fiende och dessutom aviserar det med grova ord på sociala medier, ja då är det väl inte svårt att tänka sig att det skrämmer de anställda inte bara från att gå med i facket utan också kräva fackets hjälp.

Man vill inte hamna på en lista, vill inte uppfattas som krånglig. Det har man inte råd med. För som en ny rapport från Handels visar, tjänar en tredjedel av alla anställda inom detaljhandeln mindre än en fattigpensionär! En av tre tjänar mindre än 15600 kronor brutto i månaden.

Så blir de redan maktlösa ännu mer maktlösa på jobbet - och "äckelfacket" som skulle kunna göra något åt det blir det också. En fackförening som motpart till en arbetsgivare blir bara så starkt som sina medlemmar.

Det vet ju cheferna också, det är ju därför de håller på så här. Och det är så klart även därför högerpartierna låter dem komma undan med det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.