• torsdag
  26 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mumin utan folkligt stöd

Ledare
PUBLICERAD:
Per-Samuel Nisser har inte folkets stöd för en Muminpark på Skutberget.
Foto: Håkan Strandman
Proteströrelsen mot en Muminpark på Skutberget startade samma dag som planerna presenterades. De sex partier som står bakom satsningen har ända sedan dess sagt att det finns en tyst majoritet som gillar idén.

Två opinionsundersökningar säger motsatsen. NWT och SVT Värmland gjorde en mätning inför valet 2018 som visade att 61 procent av Karlstadsborna var emot en etablering på Skutberget. Bara 18 procent var för.

VF:s och P4 Värmlands färska Novusundersökning visar att varannan Karlstadsbo säger nej och att antalet positiva har växt till 24 procent. Politikerna har helt klart underskattat det folkliga motståndet mot Mumin på Skutberget.

Men i stället för att erkänna att de inte har känt av opinionen på rätt sätt riktar ledande politiker kritik mot opinionsundersökningen. När de inte gillar det tydliga resultatet skjuter de på budbäraren. Det är beklämmande att lyssna till.

På torsdags klubbas detaljplanen för Skutberget i fullmäktige med betryggande majoritet från de fem styrande blågröna partierna plus Socialdemokraterna. Det är hög tid för dem att inse att de tar beslutet utan brett folkligt stöd.

Muminfrågan kommer att leva i någon form även vid valet 2022. Återstår att se hur torsdagens klartecken kommer att påverka valresultatet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.