Klokt av Centerpartiet

Ledare
PUBLICERAD:
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson håller partiets jultal på Waterfront i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT
Annie Lööf är barnledig och Anders W Jonsson vikarierar som centerledare ett bra tag framöver. Det är en klok ersättare som tänker rätt, inte minst om mer pengar till välfärden.

I sitt jultal i Stockholm på tisdagen talade han om det nästan bortglömda våldet mot kvinnor i nära relationer. Det är nödvändigt att lyfta den frågan.

Han var också djupt besviken på M-ledaren Ulf Kristersson som öppnat för samarbete med Jimmie Åkesson. Moderaterna kunde valt breda överenskommelser med januaripartierna, men föredrog att stänga in sig i den nationalkonservativa högerburen.

Framför allt öppnade Anders W Jonsson för att redan i vårändringsbudgeten i april skjuta till nya pengar till kommunerna och regionerna. De 20 miljarder kronor som utlovats under mandatperioden räcker inte på långa vägar. Åtta av tio kommuner tvingas skära ner nästa år.

De hade behövt mer pengar redan nu i höstbudgeten, men ett rejält tillskott i vår kan göra stor skillnad för vården, skolan och omsorgen. Bättre sent än aldrig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.