Klotet tål inte fler fiaskon

Ledare
PUBLICERAD:
Klimattoppmötet i Madrid slutade i ett gigantiskt misslyckande.
Foto: Paul White
”Time for action”, lyste det från podiet vid FN:s klimatmöte i Madrid. Men tid för handling blev det inte. I stället landade det i stor oenighet och utdragna förhandlingar som inte ledde till särskilt mycket gott. Mötet blev ett gigantiskt misslyckande, och några fler sådana har klotet inte råd med.

Klimattoppmötena är oförutsägbara. Det svänger snabbt mellan hopp och förtvivlan.

Det kan landa i ett fiasko som i Köpenhamn för tio år sedan, eller i en framgång som i Paris 2015 där världens ledare till slut enades om ett globalt avtal om att begränsa temperaturökningen till max två grader, helst en och en halv, till år 2100.

Sedan dess har klimatarbetet kantats av motgångar. Två av de största utsläppsländerna, USA och Brasilien, har valt klimatförnekarna Donald Trump och Jair Bolsonaro till presidenter. Samtidigt har 16-åriga Greta Thunberg väckt en global ungdomsrörelse med miljontals anhängare runt hela klotet.

Polariseringen har ökat. Det är en olycka att högernationalismen går framåt i land efter land när det som världen behöver är mer av radikala och gemensamma beslut. Egna intressen går före planetens och oviljan att lyssna till forskningen och en växande folkopinion finns kvar.

Klimatrapporterna talar sitt tydliga språk. Temperaturen stiger stadigt. Värmerekord slås på löpande band. Torka, bränder och översvämningar dödar och ödelägger stora områden. Människor drabbas redan, främst i de fattigaste och mest utsatta länderna.

Forskarna varnar för att klotet närmar sig ett antal tipping points, tröskelpunkter. Om isarna i Arktis och Antarktis fortsätter smälta i ökande takt, om permafrosten släpper eller om regnskogarna i Amazonas fortsätter skövlas kan temperaturökningen skena utom kontroll.

Tiden för att vända trenden och minska utsläppen av växthusgaser krymper snabbt. Med nuvarande utveckling väntar 3-4 grader högre temperatur om 80 år.

Utsläppen måste halveras på tio år och det kommer att kräva radikala omställningar och beslut. Varje år utan action är ett förlorat år. Visst går det att kalla det ett nödläge.

Och visst är det olycksbådande att när världen behöver öka takten så bromsar man istället in, som Sveriges klimatminister Isabella Lövin (M) summerade mötet i Madrid.

Bromsklossarna är stora och finns i de ovilligas allians. Kina, USA, Brasilien, Saudiarabien och Australien värnar sina egna tillgångar i olja och kol.

De motsatte sig reglerna för hur utsläpp ska bokföras, regler som EU samlat drev på för att genomföra. Nu blev det inget beslut i Madrid, utan frågan sköts ett år framåt i tiden. Hellre det än ett dåligt beslut.

Det finns ännu ingen anledning till panik eller ångest. Teknologin och planerna på att ställa om till en fossilfri framtid finns klara att sätta i verket. Men det brådskar.

Nästa års klimatmöte i Glasgow måste ha höga ambitioner och landa i konkreta och tuffa beslut. EU har ett ambitiöst program i sin nya ”green deal”, som andra delar av världen borde ta efter. Det finns faktiskt inget alternativ till det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.