Ingen rubbar Greta

Ledare
PUBLICERAD:
Fortsatt tjata, Greta.
Foto: Paul White
För ett och ett halvt år sedan pratade Greta Thunberg inte med någon, om hon inte var tvungen till det. Nu skrämmer hon världens mäktigaste män genom att säga obekväma sanningar. Dessutom utsedd till årets person av tidskriften Time.

När hon på onsdagen höll tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid blev hon inte lika känslosam som i FN-högkvarteret i New York i september. Nu ville hon redovisa fakta, inte känslor.

Så hon radade upp kända fakta och kom med sin vanliga uppmaning att vi måste lyssna på forskarna.

– Vi har inte längre tid att inte lyssna på vetenskapen, förklarade den unga klimatrörelsens frontfigur stående på en liten låda i den stora talarstolen.

Det har hon givetvis rätt i. Det brådskar och det inser säkert också de beslutsfattare hon utmanar. Men de klarar inte av att hantera 16-åringen från Sverige.

USA:s president Donald Trump raljerade över henne efter talet i New York. Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar henne ”snorunge” när hon talar om urinvånarnas situation i Amazonas.

Faktaresistenta klimatförnekande män gillar inte att höra sanningen. Kanske urholkar droppen stenen, så uppmaningen till Greta Thunberg och alla hennes anhängare blir att fortsätta tjata och tala sanning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.