Hoppa till huvudinnehållet

Framtidssatsning på Torsbys åttor

Publicerad:
Näringslivschef Eva Larsson och Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på Tuab, är några av de inblandade till framtidsdagarna.
Näringslivschef Eva Larsson och Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på Tuab, är några av de inblandade till framtidsdagarna. Foto: Torsby kommun

Under tre dagar får kommunens åttondeklassare unika inblickar på ett flertal av Torsbys arbetsplatser och gymnasieutbildningar.

En satsning med tydligt långtidstänk.

Det är flera samarbetspartners som möjliggör de här dagarna som fylls med studiebesök på sammanlagt femton arbetsplatser runt om i kommunen.

Det blir dessutom föreläsningar av Handelskammaren i Värmland, bankerna Nordea och Fryksdalens sparbank, samt besök på samtliga gymnasieprogram på Stjerneskolan.

– På alla företagsbesök vi är ute på så är man orolig över hur det kommer se ut med kompetensförsörjning framöver, säger näringslivschefen Eva Larsson.

– Samtidigt är vi rädda om gymnasieskolan också och vi vill få eleverna att förstå att det finns möjligheter till både bra utbildning och arbeten i kommunen. Det är inte fel att varken jobba eller läsa här, det vill vi lyfta.

Samtliga 121 åttondeklassare i kommunen får, förutom att besöka minst tre företag och arbetsplatser, dessutom stifta bekantskap med Stjerneskolan och dess gymnasieprogram.
Samtliga 121 åttondeklassare i kommunen får, förutom att besöka minst tre företag och arbetsplatser, dessutom stifta bekantskap med Stjerneskolan och dess gymnasieprogram. Foto: Daniel Olausson

De totalt 121 eleverna kommer få göra minst tre företagsbesök och förhoppningen är att sätta igång framtidstankar hos eleverna, nu när de är halvvägs in i högstadiet.

– Det får ses som en långsiktig framtidssatsning. Åttorna ska ju börja med att gå färdigt gymnasiet och kanske gå ytterligare några år på skolan innan de kommer ut i arbete. Och vi ser ju på befolkningsprognoserna att vi har en åldrande befolkning och behöver få till mycket yngre arbetskraft i arbetslivet, för vi har många som går i pension de närmaste åren.

De tre dagarna avslutas med en utvärdering på onsdag och tanken är att både utveckla konceptet och köra det igen kommande år.

Artikeltaggar

Eva LarssonFryksdalens sparbankHandelskammaren VärmlandNordeaSkola och utbildningStjerneskolanSysslebäckTorsbyTuab

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.