En modern tappning av apartheid

Insändare
PUBLICERAD:
"Sedan ett antal år har man på Centralsjukhuset i Karlstad och på sjukhusen i Arvika och Torsby isolerat en grupp anställda i en egen organisation".
Foto: Peter Bäcker, Peter BŠcker
Inom den värmländska sjukvården finns en modern tappning av apartheid, den heter bara något annat, lite finare, nämligen "vårdadministrativa enheter” men grundprincipen är densamma.

Sedan ett antal år har man på Centralsjukhuset i Karlstad och på sjukhusen i Arvika och Torsby isolerat en grupp anställda i en egen organisation. Vårdadministratörer ska inte längre höra till sina mottagningar utan vara anställda i enheter som servar olika mottagningar. Det innebär att de inte längre är med på samma arbetsplatsträffar som sina kollegor läkarna och sjuksköterskorna, det finns till och med avdelningar där man inte får delta i gemensamt fika eftersom det är en enhet som bekostat fikat och inte den vårdadministrativa enheten. Det är inte precis grogrund för varken gott samarbete eller trivsel på arbetet.

Det är lite som i Sydafrika där den svarta befolkningen inte var medborgare i Sydafrika utan tillhörde olika fristater med andra pass och rättigheter i samhället. Det var rysligt praktiskt för den sydafrikanska regimen med alla möjliga vinster men innebar så klart fruktansvärda orättvisor för befolkningen.

Jag är djupt oroad över den väg som Region Värmland valt att ta vad gäller vårdadministrativa enheter.

Jag har valt att arbeta inom öppenvårdspsykiatrin bland annat eftersom vi hittills varit fredade från den här sortens organisation. Vi vårdadministratörer har varit en del av det team vi arbetat tillsammans med. Vi har över yrkesgränserna hjälpts åt för att hitta de bästa sätten att arbeta för våra patienter. Vi är kollegor oavsett yrke och våra olika kompetenser har varit en styrka.

Nu finns ett inriktningsbeslut där man vill att även vi vårdadministratörer inom öppenvårdspsykiatrin ska organiseras i samma sorts apartheidsystem som vårdadministratörerna på CSK. Det är djupt oroande och rent förkastligt.

Vi har inom psykiatrin och primärvården arbetat utifrån team, där den som är mest lämpad ska vara den som utför arbetet. Till exempel är det på min arbetsplats administratörer som lägger schema, bokar läkartider och ser till att olika administrativa sysslor sköts så att sjuksköterskor, kuratorer, psykologer och läkare kan ägna mer tid åt patienterna.

Vid den genomlysning som gjordes av psykiatrin inför omorganisationen som trädde i kraft framkom att det fanns onödigt många mellanchefer. Detta vill man nu inte göra något åt, istället vill man kasta bort skattepengar på att anställa ytterligare elva (!) enhetschefer för att hålla ordning på de fullkomligt onödiga vårdadministrativa enheterna. Detta är ett fruktansvärt slöseri med skattepengar och ett sätt att slå ned kilar mellan yrkesgrupper som har få eller inga fördelar men massor av nackdelar.

Adina Magnusson

Vårdadministratör inom psykiatrin i norra Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.