• idag
  2 apr
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Varför kan inte Sverige?

Ledare
PUBLICERAD:
Sanna Marin blir världens yngsta statsminister när hon tar över i Finland.
Foto: Vesa Moilanen
Unga, radikala kvinnor tar över i finsk politik efter regeringskrisen. 34-åriga socialdemokraten Sanna Marin blir världens yngsta statsminister. Fyra av fem nordiska länder leds nu av kvinnliga statsministrar. Jämställda och påstått feministiska Sverige är sämst i Norden.

Det blåser unga och friska vänstervindar i finsk politik. Äldre män har ersatts av unga kvinnor. Alla fem regeringspartierna leds nu av kvinnor. Borta från makten är de nationalistiska sannfinländarna och gubbar som Timo Soini.

I fempartiregeringen finns nu både Vänsterförbundet och De gröna. Det bådar gott för en radikal omfördelningspolitik och en skarp klimatpolitik.

Det är kvinnor födda på 80-talet som tar över tunga poster i regeringen. Sanna Marin var tidigare påläst trafik- och kommunikationsminister i Antti Rinnes regering. Hon stoppade bland annat en privatisering av den statliga järnvägen.

Ny utbildningsminister blir Li Andersson, 32. Hon är ordförande i Vänsterförbundet och gjorde succé i senaste valet. De grönas partiledare Maria Ohisalo, 34, har doktorerat i fattigdom och blir inrikesminister.

Yngst är nya finansministern Katri Kulmani, 32, och ledare för Centerpartiet. Åldersmässigt är det bara Svenska Folkpartiets ledare Anna-Maja Henriksson, född på 60-talet, som sticker ut.

Marin är inte den första kvinnliga statsministern i grannlandet i öster. Anneli Jäätteenmäki var först 2003, men satt bara i 68 dagar. Mari Kiviniemi styrde landet i ett år 2010-2011. I tolv år hade Finland också en kvinnlig president i Tarja Halonen.

Annars var det socialdemokraten Gro Harlem Brundtland som bröt igenom glastaket när hon blev Norges och Nordens första kvinnliga statsminister 1981. Då hade redan Island valt sin första kvinnliga president Vigdis Finnbogadóttir året innan. Hon satt i sexton år.

Island har inne på sin andra kvinnliga statsminister. Först ut var Jóhanna Sigurdardóttir 2009-2013. Sedan 2017 leder Katrín Jakobsdóttir, Vänsterpartiet De gröna, regeringen.

Även i Danmark styr en kvinnlig statsminister, Mette Frederiksen (S), sedan i somras. I Norge har Høyres Erna Solberg lett regeringen i sex år.

Sverige har aldrig någonsin haft en kvinnlig statsminister. Det är män, män och åter män som styrt. Kvinnor kan få bli utrikesministrar som Karin Söder, Anna Lindh och Margot Wallström. Eller finansministrar som Ann Wibble och Magdalena Andersson, men det finaste uppdraget har en kvinna aldrig anförtrotts i Sverige.

Närmast var Anna Lindh, som var påtänkt att efterträda Göran Persson som partiordförande och statsminister 2004. En kniv och ett mord på NK i september 2003 skrev tragiskt om den historien.

Oppositionsledarna Mona Sahlin (S) och Anna Kinberg Batra (M) var inte heller långt borta. Sahlin avgick efter valförlusten 2010 och Kinberg Batra blev bortmanövrerad av män som föredrog en man: Ulf Kristersson.

Nu heter alternativen till Stefan Löfven dessvärre Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Återväxten i de tre största partierna bland yngre kvinnor är inte imponerande. Senast landet styrdes av en kvinna var 1720 under drottning Ulrika Eleonoras tid. Det är faktiskt skamligt dåligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.