• idag
  24 sep
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

En olämplig pristagare

Ledare
PUBLICERAD:
Litteraturpristagaren Peter Handke borde inte få Nobelpriset.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska Akademien försöker kravla sig upp ur det djupa hål de själva grävt efter den urusla hanteringen av sexskandalen kring våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault. När de aderton mödosamt var på väg att ta sig upp på säker mark faller de på eget grepp och rasar ner igen.

Akademien var i spillror efter flera avhopp och den obehagliga mobbningen av den ständiga sekreteraren Sara Danius. Nobelstiftelsen saknade med all rätt förtroende för den sargade Akademien och för första gången ställdes utdelandet av Nobelpriset i litteratur in i fjol.

Nu valde de att dela ut två priser i år. Polska författarinnan Olga Tokarczuk är ett utmärkt val. Österrikiske Peter Handke är däremot en intellektuell härdsmälta av Nobelkommittén.

Det är ett stort misstag att ge honom priset. Han är en högst olämplig pristagare. Inte för att han är en dålig författare. Tvärtom – motiveringen att han ”med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet” är korrekt.

Kritiken mot utnämningen var snabb och hård. Tondövt, skamligt och bisarrt löd några omdömen från internationell press. Anledningen är Peter Handkes syn på den blodiga konflikten på Balkan under 90-talet.

Han har relativiserat massakern på 8 000 muslimska män och pojkar i Srebrenica. Han höll tal på Serbiens krigsbrottsåtalade ledare Slobodan Milosevics begravning. Det är ett hån mot offren och de efterlevande.

Han godkänner inte FN:s krigsförbrytartribunal i Haags besked att massmorden i Srebrenica var ett folkmord. Han bagatelliserar händelsen och säger sig stå för den sanna bilden av det som hände på Balkan. ”Bara genom fiktionen” kan man närma sig Balkan, menar Handke.

Han talar om varseblivning och avfärdar fakta. Han anklagar journalisterna som bevakade kriget för lögner. Föraktet mot journalistiken finns kvar.

När han i fredags i Stockholm fick frågor om folkmordet i Srebrenica svarade han med ett hånleende och att han föredrar använt toalettpapper framför ”tomma” frågor. Vid Nobelfesten möts han av demonstranter utanför Konserthuset, men de protesterna avfärdar han också.

Svenska Akademien blev tagna på sängen av kritiken. Förre ständige sekreteraren Anders Olsson säger att de bara ser till den litterära kvaliteten. Andra håller inte med. Akademiledamoten Peter Englund, som själv bevakade Balkankriget på plats, deltar inte i festligheterna och säger att det vore grovt hyckleri.

Författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström hoppar av som externa ledamöter i Nobelkommittén. Sundström förklarar hon inte delar ideologin att litteratur är något som står över ”politiken”.

Det är inte förbjudet eller fel att läsa författare med obskyra eller rasistiska åsikter, men de ska inte belönas med världens mest prestigefyllda litterära pris.

Svenska Akademien går helt i otakt med tiden. De tror fortfarande att det är 1700-tal och att de står över alla världsliga frågor. Det kan de inte göra. Ord är inte bara ord. De hänger ihop med författaren och omvärlden.

Litterära pris delas inte ut i ett vakuum utan blir på ett eller annat sätt politiska ställningstaganden. Därför ska de inte ges till författare som Peter Handke.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.