Riv upp januariavtalet

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) meddelar att Vänsterpartiet kommer att begära en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: Christine Olsson/TT
Äntligen stod han i centrum. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill visa att han inte är en dörrmatta för regeringen när han hotar med misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Han har rätt i sak, men pekar på fel person. Nordmark har bara suttit i tre månader och fick ett hopplöst uppdrag i knät. Om hon tvingas bort på tisdag kommer någon annan arbetsmarknadsminister i stället. Det är politiken det är fel på, inte statsrådet.

M, KD och SD har redan tidigare i höst försökt avsätta inrikesminister Morgan Johansson på det sättet. Inte för att han gjort något stort snedsteg eller missbrukat sin makt utan för att kriminella gäng skjuter på varandra på gatorna.

Ska riksdagen börja använda misstroendeförklaringar på det sättet är det en olämplig och kontraproduktiv taktik. Det är en sak att vara kritisk till den förda politiken, en helt annat att försöka sparka ministrar för att de gör det som regeringen vill.

Sjöstedt behöver konservativ hjälp för att lyckas och det får han mer än gärna i en ohelig allians mellan höger och vänster. Det märkliga är att regeringen och samarbetspartierna håller på att genomföra det både Moderaterna och Kristdemokraterna hemskt gärna vill: att privatisera Arbetsförmedlingen och låta de arbetslösa själva välja jobbförmedlare.

Den borgerliga alliansen drev igenom lagen om valfrihet som de älskar högt. Det var också M och KD som med stöd av SD drog bort fyra miljarder kronor från Arbetsförmedlingen i budgeten för i år. Det är orsaken till massuppsägningarna, kompetensflykten och nedläggningen av 132 kontor.

Nu har de ändrat sig och vill inte att lagen om valfrihet ska gälla. De vill också dra ner vansinnigt höga tempot i privatiseringen. Men det är inte eftertankens kranka blekhet som drabbat dem, utan ren och skär längtan efter att bli av med regeringen Löfven.

Jonas Sjöstedt drivs ändå av en uppriktig ilska över det kaos som budgeten och januariavtalet skapat. Den ilskan är vi många som delar. Det är ett haveri av sällan skådat slag och storlek som pågår. De som förlorar mest på det är de arbetslösa, särskilt de som står längst från arbetsmarknaden och bor på orter där servicen försvinner.

Allt kan inte skyllas på M och KD:s servettskiss till budget. Regeringen och samarbetspartierna, i första hand Centern, är medskyldiga till att det ser så illa ut. De lade inte tillbaka tillräckligt mycket av de borttagna pengarna i vårändringsbudgeten.

Nu får de chansen att göra om och göra rätt. Även om mycket redan har gått förlorat och inte går att återställa.

Vänsterpartiets fem krav är högst rimliga. Reformen ska inte bygga på lagen om valfrihet. Arbetsförmedlingen ska få mer pengar och finnas i hela landet. Stödet till funktionsnedsatta ska säkras och det ska finnas en pris- och tidsatt plan för fortsättningen.

Kraven borde inte vara omöjliga att uppfylla när de fyra samarbetspartierna i helgen förhandlar om och förhoppningsvis river upp en av januariavtalets sämsta punkter. Alternativet med en avsatt minister, kanske en regering som avgår och ett extraval som hotar är sämre.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.