Lita inte på populisterna i klimatfrågan

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson går inte att lita på i klimatfrågan.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
I Madrid är klimatforskare och miljöministrar samlade för FN:s stora klimatmöte. Greta Thunberg tog sig över Atlanten med en katamaran och hon hann fram i tid. Nu är det upp till bevis för världens länder. Utsläppen av växthusgaser måste minska dramatiskt. Nu och inte sedan.

Klimatfrågan borde vara i topp på dagordningen i alla politiska samtal och i medierna. Men i Sverige handlar debatten nästan uteslutande om migration och gängkriminalitet, gärna samtidigt och på lösa grunder.

Det var det som förde Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson samman i onsdags. Topplocket gick för Moderatledaren när SD inte blev inbjudna till samtal om gängkriminaliteten. Det kan vara värt att påminna om att Kristersson själv inte deltog i samtalen utan prioriterade att bli bjuden till Tel Aviv på ”vännen” Bindefelds lyxiga 60-årskalas.

Tajming är inte Kristerssons bästa gren, särskilt inte när det handlar om klimatfrågan. Att inleda ett samarbete i klimatfrågan med klimatförnekarna i SD samtidigt som klimattoppmötet pågår i Madrid är opassande och avslöjande.

Det visar att M inte tar särskilt allvarligt på klimathotet. Att SD inte gör det är väl känt. Partiet ifrågasätter människans påverkan på klimatet och har inte skrivit under det klimatpolitiska ramverket. De gillar inte IPCC eller Parisavtalet heller.

Socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken påminner om hur det har sett ut tidigare. När FN i New York höll klimatmöte i september passade Moderaterna på att föreslå en ”rekordsänkning” av bensinskatten med en krona litern. SD höll naturligtvis med.

När klimattoppmötet hölls i Katowice i december i fjol antog riksdagen en M-KD-budget med hjälp av SD som tog bort flygskatten och drastiskt minskade anslagen till klimat- och miljöarbetet.

Lägg därtill att ledande företrädare för de tre partierna i det nya blåbruna blocket gärna förminskar och hånar Greta Thunberg. Det är direkt osmakligt, men också avslöjande. Hennes sanningar hotar deras i dubbel bemärkelse fossilbaserade världsbild.

Vad tänker de tre konservativa partierna göra mer än kraftigt öka utsläppen av växthusgaser genom en sänkt bensinskatt? Jo, de vill tillsammans med Liberalerna satsa stort på kärnkraft för att möta klimathotet. Det är feltänkt och ohederligt av flera skäl.

För det första tar det alldeles för lång tid att bygga nya kärnreaktorer och den fjärde generation de drömmer om finns bara på ritbordet. Klimathotet är akut och måste åtgärdas nu.

Utsläppen måste mer än halveras på tio år, annars hotar temperaturhöjningar på tre grader vid sekelskiftet. Vi är inte ens i närheten. Utsläppen ökar i stället.

För det andra blir ny kärnkraft alldeles för dyr. Det kostar tre gånger så mycket jämfört med sol och vind. Svensk landbaserad vindkraft är lönsam utan subventioner. När kostnaderna stadigt sjunker för förnybar energi stiger de för nya reaktorer.

För det tredje behövs inte ny kärnkraft. Det byggs sol och vind som motsvarar en ny halv reaktor varje år i Sverige. Energimyndigheten slår fast att det är fullt möjligt med ett väl fungerande 100-procentigt förnybart elsystem år 2040.

Varför läser inte partiledarna rapporten? frågar Anders Wijkman, ordförande i Climate-KIC på DN Debatt. Antagligen för att den inte passar in i deras världsbild.

Lita inte på Kristersson, Åkesson och Busch Thor. Det är en trio faktaresistenta populister, vilket bekräftas av deras syn på klimatet och kärnkraften.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.