Rösta i dag på Lussekatten 2019!

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I dag är det dags att ge fjolårets Lussekattvinnare, Bosse från Kil, en efterträdare. Scrolla ned i artikeln, välj Din favorit och lägg en röst. Antingen på mejl eller via VF:s Facebooksida.
Foto: Peter Bäcker
Dagen D är här för alla länets Lussekatter!
Rösta i dag, torsdag, på någon av de tio finalkattidaterna – via mejl eller VF:s Facebooksida.

2019 års upplaga av VF:s prestigefyllda tävling Lussekatten lockade knappt ett 100-tal hugade katter att höra av sig. Och nu har juryn svettats och sållat.

Observera att finalen endast pågår under torsdag 5 december och avslutas klockan 18.00, så se till att rösta omedelbart. Du gör det på ett av följande sätt:

• Mejla till lussekatten@vf.se fram till klockan 18.00.

• Gå in på VF:s Facebooksida och tryck gilla under Din favorit. Sluttid: 18.00.

Den katt som samlar flest av Er läsares röster kan se fram emot ett presentkort på en djurbutik samt ett tjusigt diplom. På Luciadagen den 13 december presenteras vinnaren dessutom i ett stort segerreportage.

1. Torsten, Lysvik. Denna sexåring och hans bror Jari var oskiljaktliga till en ödesdiger dag för tre år sedan. Då sprang båda över vägen, men bara Torsten hann över framför bilen. Det har dock inte mildrat hans äventyrslusta: en gång rymde han en vecka och "bosatte sig" hos en annan familj. När matte fann honom hade han och den nya familjens hund blivit bästa vänner. Favorithobby: att lägga sig pladask rakt över husets andra katt Solveigs huvud.

2) Alma, Molkom. Denna treåriga halvbengal beskrivs som viljestark, kelig, smart och vild. Alma jagar möss, fåglar, fladdermöss samt sin egen svans – och bär gärna in bytet. En gång uppstod extra dramatik, då en inburen fladdermus flög iväg och gömde sig bakom luftvärmepumpen. Det tog ett bra tag innan den skrämda stackaren kunde återbördas till naturen...
3) Leo, Karlstad. Denna blott ettårige kille påstås vara intelligent som få, vilket bevisas med otaliga konster och påhitt: han kan öppna dörrar, göra vacker tass, snurra runt och sitta fint. Han har också listat ut hur man snor mattes hårsnoddar, både direkt ur hennes hår och ur förvaringsburken i hyllan. Hihi! Efter såna tricks får han filmjölk och blir då ännu mer nöjd.
4) Frasse, Gunnarskog. Med hot kommer man långt, resonerar ettårige Frasse som har fräst till matte att går han inte minst till final åker ljuslyktorna i golvet. Hans favoritsyssla är annars att sitta så högt uppflugen och spana som möjligt, samt att springa fortfortfort genom huset. Han kan även apportera bollar, äta kanelbullar och jaga flugor med blandad framgång.
5) Hugo, Hagfors. Det senaste dryga året har denna nioåring skaffat sig ytterligare ett hem, i form av närmaste grannen. Praktiskt när man är extremt sällskapssjuk. En annan egenskap är hans nyfikenhet, som inte känner några gränser. Exempelvis vill han så gärna veta vilka som passerar förbi på vägen utanför att han sätter sig platt pannkaka mitt på vägen. Förarna får stanna, gå ur bilen och lyfta undan honom...
6) Penny, Karlstad. Stackars lilla Penny, sex år, har haft ett jobbigt år. I början av hösten kröp hon in i en elcentral och fastnade i transformatorn. Elstöten brände bort alla morrhår, svedde pälsen och har lämnat hennes öra hängande. Lyckligtvis blev det inga allvarliga inre skador och Penny fick komma hem från djursjukhuset efter några dagar. I dag är hon personlighetsmässigt återställd och förtjänar därmed en finalplats som uppmuntran!
7) Sigrid, Östra Ämtervik. Föddes vild nära skidstadion i Torsby, och fångades in av Djurskyddet. När matte kom för att titta var Sigrid så rädd, så rädd och väl i sitt nya hem försvann hon spårlöst, tills hon upptäcktes efter två dagar – längst inne i en skrivbordslåda. Fem år senare är hon grundligt förvandlad: en lycklig katt som springer ut och in genom sin kattlucka. Sover gör hon alltid i husses och mattes säng.
8) Leia, Karlstad. Treåriga ljusdrottningen Leia må se ut som en renrasig Angora, men är enligt husse en bondkatt. Det vägrar hon inse. Familjen i huset behandlas som undersåtar, ska hon klappas är det helt på Leias villkor. Hon älskar dock att busa, helst med mus på snöre. Förra vintern smet hon ut och var borta ett par nätter, vilket orsakade halvpanik i "hovet". Men rätt som det var hoppade hon fram ur ett grannhus och jamade glatt.
9) Gustaf, Sunnemo. Med blott en kvarts marginal räddades Gustaf från avlivning. Det var tidigare i våras, och i sitt nya hem i Sunnemo har han smält in perfekt. Om än med viss busfaktor. Han upptäckte snabbt att rullatorn kan användas som katt-taxi, och en gång larmade han hemtjänsten på egen hand. Matte blev mäkta förvånad när personalen dök upp, men Gustaf höll masken som ett proffs.
10) Felix, Vålberg. Det första året var inte roligt för Felix, 6. Han flyttade runt i flera hem och hade det besvärligt, och vid kastreringen upptäcktes tumörer på sädesledarna. Lyckligtvis var de godartade och efter operation kom han till sitt nuvarande stabila hem. Där har han och matte bildat ett symbiosförhållande: de äter och sover och går på toaletten ihop, och ska matte ut får Felix hänga med. Helst i väska eller Icakasse, för att bli buren dä ä livet dä!
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.