Hoppa till huvudinnehållet

Prinsessaga med genusperspektiv

Publicerad:
Reporter Maria Hansen
Maria Hansen
maria.hansen@vf.se
Per Thorén har dramatiserat och regisserat föreställningen "Prinsessans rockband och den fasansfulla Björnen".

Rockigt, roligt och spännande är ledorden när Värmlandsteatern bjuder in till familjeföreställningen "Prinsessans rockband och den fasansfulla Björnen".

– Det är en saga med ett väldigt tydligt genusperspektiv, berättar regissören Per Thorén.

Föreställningar baserade på Arvikabördiga barnboksförfattaren Per Gustavssons böcker om prinsar och prinsessor börjar bli något av ett signum för Värmlandsteatern. I år bjuds publiken på en sammanfogning av sagorna "Prinsessans rockband" och "Prinsessan och den fasansfulla Björnen". Därmed blir det även rockkonsert och teater i ett.

– Det är väldigt roligt att vi har med ett band som spelar live. Musiken finns på en skiva som är kopplad till boken "Prinsessans rockband" men jag känner inte till att den har framförts på det här sättet förut, säger Per Thorén.

Tova Ling Starrin och Edvin Mattsson medverkar.

Ett 15-tal ungdomar från 13 år och uppåt medverkar på scenen. De valdes ut genom en audition i somras. Samtliga både spelar och skådespelar.

Handlingen kretsar kring den företagsamma Prinsessan, som försöker få ihop rockbandet igen. Ett stort problem är dock att Draken blir så till sig att han råkar spruta rök och eld varje gång han sätter sig bakom trummorna. Dessutom har en fasansfull björn jagat ut alla djuren ur skogen.

Per Thorén står också bakom dramatiseringen och lockades av bredden som krävs för en familjeföreställning.

– Jag har jobbat med skämt och handling som barn från fyra år och uppåt gillar, samtidigt som det finns ingredienser som kanske bara vuxna förstår. Publiken skrattar åt samma saker fast ibland utifrån olika perspektiv.

Han har inte velat snuttifiera sagan, utan haft som mål att få barnen att se det magiska med teater.

– Föreställningen är rolig, märklig och häftig. Den spretar åt alla håll och det är inte alltid självklart vart den ska ta vägen. Det händer mycket och det gör det så kul. Prinsessan hamnar inte i det klassiska prinsessfacket.

Sagor brukar ju innehålla någon form av sensmoral, vilken är den här?

– Att de andra måste vara bättre än den fasansfulla Björnen. I vårt samhälle är det lätt att svara med samma mynt, men vi kan inte sänka oss till någon annans låga nivå.

Pjäsen är i en akt och har premiär på Tempelriddaren på lördag.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.