Hoppa till huvudinnehållet

Martin Johansson i målform – Mozik fick äntligen näta

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Martin Johansson fortsätter producera framåt.
Martin Johansson fortsätter producera framåt. Foto: Peter Bäcker

Det är ingen tvekan om att Martin Johansson spelar sin bästa hockey i Färjestad just nu. Snabbskrinnaren fortsätter att göra mål och såg även till att Vojtech Mozik spräckte målnollan i SHL.

– Det var han värd, säger Johansson.

Daniel Vikstens tidiga ledningsmål fick nästan taket att lyfta i Löfbergs Arena. Nästan lika hög blev ljudvolymen när nyförvärvet Michael Latta satte in två stenhårda tacklingar på Brandom Gormley i offensiv zon i den andra perioden.

Matchen blev precis lika intensiv och fartfylld som alla hade trott på förhand.

– Det är två bra lag som vill stå för en fartfylld hockey. Det är alltid tuffa matcher mellan FBK och Frölunda och i dag var inget undantag, säger Martin Johansson.

Det fysiska spelet hade skåningen inga som helst problem med. Gustav Rydahl och Joel Mustonen hade en lite batalj i mittenakten. Sedan var det Johan Ivarssons och David Printz tur att gruffa lite i tredjeperioden.

Avblåsningarna framför mål renderade oftast i handgemäng.

–Det är så det ska vara i en sådan här match. Vi har några spelare som har det fysiska spelet med sig, vi är ett skickligt lag så jag hoppas att vi kan vara där och smälla på och vinna lite puckar och närkamper när det behövs i matcherna.

Fjärde målet

Men framför allt var det ett hemmalag som tog revansch efter debaclet i Champions Hockey League. Martin Johansson fortsätter hitta nätet. Fjärde målet på sju matcher sedan comebacken. Vojtech Mozik avlossade ett skott som Niklas Rubin släppte en retur på.

Martin Johansson passade på att trycka in 2–1 från snäv vinkel i början av den andra perioden.

– Mozik ser att jag driver in på kassen och försöker skjuta för styrning. Jag fick kanske en liten petning på pucken och den kom tillbaka ganska snabbt, sedan försökte jag bara skjuta så fort jag kunde när den kom tillbaka bra. Den här gången gick det hem.

Men 32-åringen ville inte vara sämre än att ge tillbaka. Johansson assisterade till tjeckens första mål i SHL.

Ett efterlängtat sådan som fick vänta ända fram till den 22:a omgången.

– Tanken var att den skulle gå till Michael Lindqvist men som tur var fanns Mozik på rätt plats vid rätt tillfälle, skrattar Johansson.

Det var heta känslor mellan de båda lagen efter nästan varje avblåsning.
Det var heta känslor mellan de båda lagen efter nästan varje avblåsning. Foto: Peter Bäcker

”Har väntat länge”

Stjärnbacken tackade och tog emot. Det var några tunga kilon som släppte från axlarna när han såg pucken rassla i nätet.

– Vilken härlig känsla. Jag har väntat länge på detta ögonblick, jag kanske borde skjuta ännu oftare nu så det trillar in lite fler puckar, säger Mozik som tycker Martin Johansson var skyldig honom en assist.

– Det var inte mer än rätt. När jag gav honom ett mål så får han faktiskt ge tillbaka lite, haha.

Men det var inte från den lättaste vinkeln som Mozik hittade målet. Skottet kom långt utifrån kanten.

– Jag var lite osäker på om jag skulle skjuta eller inte eftersom jag nästan var nere i sarghörnet och det var mycket trafik framför kassen. Men jag tänkte bara ”fuck it”, jag chansar. jag är glad att den gick in.

Johanssons assist innebar 1+1 och nu är han Färjestads bäste forwards plus/minus-statistiken.

– Det känns som att jag har hittat mer rätt som center och för egen del känns den positionen mer naturlig. Just nu flyter allt på vilket känns väldigt kul, säger han.

Trivs med Latta och Olofsson

Något som även flyter på är kemin mellan nye kedjekamraterna Jesper Olofsson och Michael Latta. Den nykomponerade trion är än så länge hundraprocentiga med sina två mål på två matcher.

– Michael jobbar hårt, är bra med puck vinner mycket närkamper medans Jeppe har en bra speed och kommer oftast till avslut. Det har känts bra de matcher vi spelat måste jag säga.

Hur skönt var det att studsa tillbaka efter förlusten mot Frölunda senast?

– Jätte. Frölunda är ett bra lag, inget snack om saken. Men vi ville bevisa att vi är minst lika bra, om inte bättre, när vi spelar bra.

Hyllningen till Peter Nordström innan matchen blev en extra tändvätska för Martin Johansson som spelat med ”Norda” under tre säsonger.

– Det blev känslosamt. Det var en fantastisk hockeyspelare som är väldigt kunnig, jag lärde jag mycket av honom, saker jag aldrig tänkt på innan. Han kom med jättemycket småtips så det var kul att ta del av hans ceremoni.

Artikeltaggar

Daniel VikstenFärjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyJohan IvarssonLöfbergs ArenaMartin HammarbergMichael Latta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.