• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

You Wish - En julskiva med stark personlighet

Skivor
PUBLICERAD:
Svenska Shout Out Louds medverkar på skivan "You Wish".
Foto: Claudio Bresciani/TT
Skivbolaget Merge firar sitt 30-årsjubileum året ut. Efter att ha hedrat sig själva med en festival i somras är det nu dags för julskiva.

Jul

Diverse artister

You Wish - A Merge Records Holiday Album
(Merge Records)

Grundarna Laura Ballance och Mac McCaughan startade Merge när de var i 20-årsåldern, från början för att kunna släppa material med egna bandet Superchunk, men projektet växte. “The indie label that got big and stayed small” var den slående undertiteln på boken om dem som kom för några år sedan.

Det är en spännande samling artister de plockat ur stallet för den här skivan. Blandningen av skrovlig country, finstämd amerikansk folk, skev indiepop och skramlig postpunk funkar överraskande bra och allt smälter in i den mjuka, jämna produktionen.

Kända namn som Shout Out Louds och The Essex Green är märkligt nog de som imponerar minst på mig. Istället fastnar jag för vackra “Baby in the hay” med Fruit Bats, en för mig ny bekantskap. Det är en enkel, traditionell berättelse om Jesu födelse, men den milda plockande gitarren, Eric D. Johnsons karakteristiska sång och den bitterljuva körmelodin sveper mig genast med.

Plattan domineras av en skönt deppig stämning. Det sedvanliga julmyset lyser med sin frånvaro. “All my wishes have come to nothing” sjunger Coco Hames, och “I was made for losing you” heter Erich Bachmanns bidrag.

Countrynumret står Hiss Golden Messenger och Lucinda Williams för, med en stark duett på John Prines gamla “Christmas in Prison”. Den är något av en klassiker och finns i en uppsjö versioner (lyssningsvärd med såväl Weeping Willows som Elin Ruth). Men ingen kan som Williams härja med whiskeyrösten på versen och sedan genast pricka in den rena, sentimentala klangen på refrängen.

Mot slutet kommer en skruvad liten kärlekslåt från duon Tracyanne & Danny, som har varsitt långt förflutet på den brittiska indiescenen. Det ystra, bubbliga soundet står i perfekt kontrast till texten: “Santa, won’t you tell me if I’m good or bad / how can I make her happy when I feel so sad”.

En skiva med stark personlighet och träffsäkert vemod för säsongen!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.