Snabbare väg till jobb

Ledare
PUBLICERAD:
Mohamad Dali är en av de nyanlända som utbildar sig till fordonsmekaniker. Snart har han fast jobb i verkstaden hos Skoglöfs Bil i Kristinehamn.
Foto: Peter Bäcker, Peter Bäcker
Samtidigt som många branscher skriker efter arbetskraft sitter många nyanlända fast i ett stelbent och stolpigt etableringssystem. Ett värmländskt projekt visar att det finns bättre och snabbare sätt att få invandrare i arbete.

Mohamad Dali är en av många flyktingar från Syrien. Nu bor han med fru och fem barn i Kristinehamn och stortrivs. I Syrien jobbade han med att sälja hemelektronik.

Nu blir han veckan före jul fast anställd som fordonsmekaniker på Skoglöfs Bil. Han får ett ”riktigt” jobb och kan försörja sig själv. Mohamad har nått det mål de allra flesta nyanlända har; att göra rätt för sig och bli en del av det svenska samhället.

Det är möjligt tack vare projektet Match2job som ska hjälpa nyanlända i arbete. Bakom den framgångsrika satsningen står EU:s socialfond ESF, åtta värmländska kommuner, Arbetsförmedlingen, Företagarna i Värmland, Handelskammaren och LO. Det är ett brett samarbete och något som Värmland och Sverige borde ha mer av.

1997 tog det i snitt 19 år för en nyanländ att komma i arbete. För några år sedan var varannan utrikesfödd utan jobb efter åtta år i landet. Men tiden blir kortare. Regeringen meddelade i fjol att nästan hälften av de som kom 2011 hade jobb efter fem år.

Med tanke på att det tar minst 20 år innan en nyfödd svensk blir ”lönsam” och ”produktiv” är det inte så dåligt. Tog regeringen vara på och lät de ensamkommande tonåringar som flydde hit 2015 stanna skulle många av dem inom kort kunna fylla luckor som fordonsmekaniker, byggjobbare eller undersköterskor. I stället skickas de flesta nu till ett ovisst öde i våldets Afghanistan.

Men fortfarande är arbetslösheten skyhög bland utrikes födda. Matchningen är trög och introduktionen långsam. Först ska nyanlända lära sig svenska genom SFI (svenska för invandrare), sedan kan de gå en utbildning eller få en praktikplats.

Kvaliteten på SFI varierar stort och kontrollen är dålig. Det är brist på behöriga lärare och privata utförare har ertappats med att inte göra det de utlovat. Eleverna är i underläge, de vet inte vad de kan förvänta sig eller kräva. Många blir kvar i SFI år efter år. Det blir ett hinder för integration.

Det värmländska projektet vänder på det. Det ger de nyanlända direktkontakt med ett yrke, en utbildning och en arbetsplats. Först går de igenom en ”urvalsnyckel” för att se vilka bristyrken de har förutsättningar att lyckas i.

Sedan får de läsa svenska samtidigt som de lär sig ett yrke på yrkes-SFI. Ofta gör de det på en arbetsplats. Resultatet blir att de snabbare lär sig svenska. Mohamad Dali på bilverkstaden i Kristinehamn instämmer i ett reportage i VF:

– I skolan blir det lätt att vi pratar arabiska med varandra. Men det kan ingen här så här blir det svenska.

De lär sig inte bara språket bättre och snabbare. De allra flesta får som Mohamad dessutom jobb. Nio av tio i projektet har fått riktiga jobb och en egen försörjning. Det är imponerande siffror, men de borde inte överraska.

Utbildning som leder till jobb är bästa integrationsreceptet. Inte undra på att projektledningen får ta emot studiebesök från andra kommuner. Fler borde följa efter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.