• måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fast rotat i den bruna myllan

Ledare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade under partiets landsdagar i Örebro.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sverigedemokraterna attraherar allt fler och partiets landsdagar i Örebro bekräftar bilden av ett parti som försöker slipa bort de vassa kanterna för att locka nya väljare. Men rötterna och ideologin är desamma, djupt förankrade i rasismens bruna mylla.

Partiet har tagit bort talet om ”nedärvd essens” från principprogrammet. Landsdagarna tog beslut om att acceptera nuvarande abortlagstiftning och samkönade adoptioner.

De försöker den vägen locka till sig fler kvinnor, men partiet är fortfarande dominerat av män. I partistyrelsen sitter 14 män och fem kvinnor.

Fortfarande är det Jimmie Åkesson och hans studentkamrater från åren i Lund på 90-talet som styr partiet. Avgående gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof har inte flyttat sig sedan dess.

Det märktes inte minst på Mattias Karlssons brandtal i fredags, där han talade om att läget i landet är helt katastrofalt, att det handlar om att vinna eller försvinna och att bara SD nu kan rädda landet efter 100 år av socialdemokratisk kontroll.

– Vi har chansen att på riktigt göra upp med vanstyre, inkompetens, folkförakt och svenskfientlighet, dundrade Karlsson och det lät som ett ödesmättat eko från 30-talets fascistiska propaganda.

Att inte de ledande SD-politikerna vill se att färre medborgare i region Syd drabbas av brott, att det dödliga våldet generellt har minskat sedan 80- och 90-talet och att Sverige toppar listorna över framgångsrika länder på område efter område är inte underligt, men det vore bra om deras sympatisörer kunde se bakom den grumliga retoriken.

Sverige är inte lika farligt som Afghanistan. Sverige har inte vanstyrts, regeringar har inte vägletts av förakt och fientlighet mot folket.

Men det blir så klart svårt när liberala (?) tidningsägare som Peter Hjörne i Göteborg ensidigt hyllar Åkesson som landets skickligaste och mest framgångsrike politiker: modig, konsekvent och långsiktig. Han avfärdar samtidigt januaripartierna som fega, veliga och inställsamma.

Hjörne och andra på högerkanten har sett till att Sverigedemokraterna fått ta över problemformuleringsprivilegiet. Inget problem är för litet för att kunna skyllas på invandrarna och Åkesson tar tacksamt emot den gåvan.

Jo, gängkriminaliteten har att göra med invandringen, men inte i första hand på grund av att våldsmännen har utländsk bakgrund. Det beror på att bor i segregerade områden, där skolorna är dåliga, trångboddheten utbredd och arbetslösheten hög. Det är bra grogrund för ett kriminellt liv, oavsett etnisk bakgrund.

Det kunde ha sett annorlunda med integrationen om inte skattekvoten hade sänkts med 240 miljarder kronor sedan 1999, som S-föreningen Reformisterna skriver om på DN Debatt.

Åkessons bild av att massinvandringen slagit sönder nationen har satt sig. I sitt aggressiva tal på landsdagarna slog han fast att Sverige är fullt och att fler måste återvandra än invandra.

Han talade inte om skatter, välfärdssatsningar eller klimat. Inte heller om de många invandrare som håller vården, omsorgen och servicen vid liv. Han slapp som vanligt de besvärliga frågorna.

I stället fick han ostört gå till angrepp på alla ”vänsterliberala” politiker och tyckte det var fullständigt obegripligt att någon tänkande människa överhuvudtaget fortfarande kan rösta på dessa människor.

Nej, det obegripliga är att snart var fjärde väljare kan tänka sig att rösta på de blåbruna nationalisterna i SD och att övriga partier flyttat sig närmare partiet. Den högersvängen har bara gynnat originalet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.