"Räkningar kan vara rena kinesiskan"

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hur gör du för att få koll på dina utgifter? Nu för tiden kan räkningar komma lite hur som helst, det var länge sedan de kom som enbart som ett brev på posten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alla gör det, men vi pratar inte så mycket om hur. Att betala räkningar och sköta privatekonomin får vi lära oss alldels själva, men för många är räkningar rena mysterier, enligt privatekonomerna.

En hög på köksbänken, i klämman på kylskåpet eller i en prydlig pärm? Dessutom, via mejlen, som e-fakturor, i appar och digitala brevlådor eller via autogiron. Hur har vi det egentligen med ordningen på våra räkningar nu för tiden?

– Det är bekymmersamt att räkningar kommer på så många olika sätt, säger Sharon Lavie, privatekonom på Ikano.

Hur vi rent konkret och praktiskt ska göra när vi betalar våra räkningar är inte något vi får lära oss, berättar hon. Inte i skolan, och ofta inte heller hemma. Vi bara antas kunna sköta vår ekonomi, trots att det blivit allt krångligare med räkningar som dråsar in både här och där.

– Fakturor, med förfallodag, ocr-nummer och fakturanummer kan vara rena kinesiskan för många, säger Sharon Lavie.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, håller med.

– Vi skulle nog behöva bli mer basic när vi pratar om privatekonomi, säger Emma Persson.

Pärmar snart bara ett minne

Förr, då många använde en räkningspärm, och satte in fakturorna bakom varje månads flik, var det kanske enklare att hålla koll på sin ekonomi. Men det fungerar ju inte riktigt så längre, konstaterar hon. Räkningar kan trilla in lite hur som helst, i alla olika digitala kanaler.

-Som konsument är man ansvarig för att betala räkningar oavsett om man fått dem eller inte, säger Sharon Lavie.

Då gäller det att hitta en struktur, förklarar hon.

– Man behöver en struktur för varje sätt som räkningar kommer på. Jag förespråkar en pärm med flikar för pappersfakturor. Räkningar som kommer i mejlen kan man lägga i en särskild mapp.

Många använder också autogiron för sådana räkningar som återkommer regelbundet. Visst är det enkelt och praktiskt, men det kan göra att man tappar kollen på sina utgifter, tycker både Sharon Lavie och Emma Persson.

– Det kan göra att man tappar kontrollen, säger Emma Persson.

Hon förespråkar att man använder en bank- eller ekonomiapp, som hjälper till att ordna och kategorisera utgifterna.

– Man får försöka skaffa sig kontroll så gott det går, säger hon.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, konstaterar att det där med papper och pärmar är på väg bort. Det var länge sedan vi alla satt med räkningshögen och bankgiroblocket, och gick till brevlådan i slutet av månaden.

– De flesta förlitar sig på digitala system. Men för dem som inte använder de digitala systemen blir det allt krångligare och dyrare, säger han.

Nu kan räkningar komma på så många olika sätt, och det är vårt eget ansvar att se till att vi betalar dem i tid. Den nya digitala hanteringen har gjort att vi måste vara ännu mer skärpta när det gäller att hålla koll, konstaterar de. Kanske kan man undra hur vi hamnade här – massor av olika digitala kanaler, blandat med en och annan pappersfaktura som fortfarande trillar in.

-Företagen tycker att det är billigt och smidigt att skicka fakturor digitalt, säger Emma Persson.

Gemensam ekonomi krångligare

Särskilt knepigt kan det digitala vara för dem som har gemensam ekonomi. När elräkning och hyresavi trillar in i den andres digitala brevlåda eller mejlkorg krävs både samarbete och kommunikation för att se till att allt blir betalt i rätt tid.

Privatekonomerna rekommenderar att man har ett gemensamt konto, och ett gemensamt system för att få koll tillsammans. Än så länge har inte de tekniska lösningarna kommit för att par ska kunna hantera sin vardagsekonomi tillsammans, men det kommer, tror de.

-Det finns ingen tjänst där man kan samla allt gemensamt ännu, och det är synd. Men i avvaktan på det så får man hitta ett eget sätt, och ha en struktur för varje sätt som räkningarna kommer, säger Sharon Lavie.

Fakta: Många kanaler

TT

Numera kan räkningarna komma på olika sätt. Här är sparekonomernas tips för hur du kan göra för bättre koll:

Papper: Samla i pärm eller likande för varje månad. Kanske kan räkningarna scannas om du vill ha dem i en egen digital lista. Lägg gärna räkningen för betalning redan då den kommer.

Mejl: Använd samma mejladress för alla räkningar. Samla i särskild mapp för räkningar. Lägg gärna räkningen för betalning redan då den kommer.

Autogiron: Kolla då och då vad du betalar, om summorna är rimliga eller om du behöver ändra något för att få ned din kostnad.

Digitala brevlådor och e-fakturor: Bestäm vilka räkningar som ska få komma i din egen låda eller på e-faktura till dig. Om det rör gemensamma kan andra sätt vara lämpligare. Lägg gärna räkningen för betalning redan då den kommer.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.