Våra falska minnen

Krönikor
PUBLICERAD:
Semesterbilder bleknar jämfört med minnen, som får en restaurering - kanske till den grad att det blir en förfalskning - varje gång vi drar fram dem i ljuset. Denna korrigering kan skapa en förvriden världsbild, se bara på "Svärjevänner" och klimatförnekare, menar krönikören.
Foto: Hasse Holmberg
Då jag besökte mina föräldrar under helgen så hamnade jag framför min familjs gamla semesterfilmer. Mitt i denna nostalgiska resa tillbaks till svunna dagar så började det skava inuti mig, plötsligt var jag inte helt road över att se de gamla VHS-filmerna.

Jag har nära till minnen och kommer ofta på mig själv med att tortera min omgivning med att berätta gamla barndomsminnen och anekdoter. Som poet och skribent är det också naturligt för mig att fundera över den tid som passerat. Trots att jag är nostalgiskt lagd som människa så känner jag ofta hur det vänder sig i magen varje gång jag bläddrar i familjens fotoalbum eller tittar på gamla semesterfilmer. På något märkligt sätt stör de dokumenterade minnena min egen inre bild av min barndom.

Den där sommaren vid Vättern som jag minns som magisk men som på film plötslig inte alls verkar lika fantastisk, snarare som en typisk familjesemester; lite sol men en hel del regn, lite skratt men en hel del gnäll. Besöket på High Chaparall som jag minns som en häftig tidsresa till vilda västern. Helt plötsligt kan jag som vuxen se de trötta sommarjobbarna som går runt i sina buttrickshattar och viftar lite lojt med knallpulverpistoler. Det är som att på teater plötsligt se linorna och vajrarna som håller upp den vackra dekoren, se rökmaskinerna och kugghjulen bakom de tunga draperierna. Magin försvinner och jag känner hur mitt barndomsminne trycks undan av den grå verkligheten.

Jag har läst att varje gång vi inuti hjärnan går tillbaks till ett minne så ändrar vi också något i samma minnesbild. Det är en skrämmande tanke att jag varje gång jag besökt ett barndomsminne samtidigt förändrat det. Det är nästan som om jag är regissören som skapar den perfekta filmen av mitt eget liv. En film som till sist visar en förljugen bild av verkligheten. Men hur oskuldsfullt det än må vara då en manspojke försöker behålla sin Peter-Pan-värld intakt så kan det lilla minneskorrigerande skapa stora problem, även ur ett globalt perspektiv. Klimatförnekare som drar på sig skygglapparna, raljerar mot Greta och säger Äh, Det där är bluff och båg! Jag minns att det vara sådana här väderväxlingar även på 60-talet. Alla nationalister och ”Svärjevänner” som pratar om det gamla folkhemmet, att vi måste stänga alla landsgränser för att komma tillbaks till något som liknar den ljuva epok av sammanhållning de upplevde som barn.

Det har visat sig att bilden av ett oskuldsfullt Sverige delvis inte stämmer enligt historieforskare. ”Svärjevännerna” fabricerar en folkhemsbild som passar ihop med deras inre längtan till att återigen känna värme och gemenskap. Det hela blir till en soppa av lögner och luftslott som mer är till skada än nytta. Ibland behöver vi alla kanske göra en ”reality check” för att se om vårt nostalgiska skimmer verkligen glittrar av sanning. Kanske våra minnen sviker oss?

Det är helt okej att leva sitt liv med ett fabricerat barndomsminne, det skadar ingen mer än möjligtvis oss själva. Men när jag börjar ändra och lägga till i minnesbanken för att stödja en förvriden världsbild. Då börjar det bli farligt. Minnen kan i värsta fall bli kedjor och lås som håller oss fängslade i vår egen mörka borg. Kanske ska vi likt socialstyrelsen märka upp vårt minne med en liten brasklapp, en varningstext som lyder Nostalgi kan skada dig och din omgivnings hälsa allvarligt.

Ismael Ataria

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.