Måste man gå med på strypsex?

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Porrkonsumtionen har förändrats, blivit allt mer tillgänglig och kränkande. Unga tjejer vittnar om att porren skadar deras hälsa enligt Tjej- & Kvinnojouren som vänder sig till vuxna angående hur de kan vara till hjälp.
Foto: Eric Roxfeldt/TT
Inför FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.

En vecka fri från våld, vecka 48 är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Veckan inleds med den 25 november, FN:s internationella dagen mot våld mot kvinnor.

7 av 10 föräldrar tror inte att deras barn har tittat på porr men forskning visar att 8 av 10 barn har sett porr (SIFO på uppdrag av Porrfribarndom 2019).

Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, anmäldes omkring 22 500 sexualbrott förra året. En av fyra kvinnor i Sverige utsätts för våld av en man hon känner. Tänk på fyra kvinnor du känner. En av dem har, statistiskt sett, blivit utsatt för våld av en man hon känner. Våld mot kvinnor pågår hela tiden, överallt. Av de anmälda våldtäktsbrotten 2018 var det 44% (3 490 brott) som bestod av våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år, vilket innebar en ökning med 12% (+371 brott) jämfört med 2017, och en ökning med 20% (+591 brott) sedan 2009. Av de anmälda våldtäkterna mot barn 0–17 år 2018 var 91% brott mot en flicka.

Vi på Tjejjouren Torsby, tillsammans med andra tjej- och ungdomsjourerna samt jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp hade nära 53 000 stödkontakter under 2018. I samtalen vittnar unga tjejer om hur porren skadar deras hälsa. Tjejerna efterfrågar själva att vuxna ska tala med dem om porren och dess påverkan, att skolan ska erbjuda adekvat sexualundervisning och att de nu känner sig svikna av vuxenvärlden. Det här vill vi hjälpa er vuxna med! Så svaret på frågan som vi inledde hela debattartikeln med, måste man gå med på strypsex, är alltså nej! Vi vuxna ska stötta er unga och inte lämna er ensamma med porren som er enda sexualundervisning.

För dig som vuxen, som inte aktivt sökt porr på internet och har en bild att det är som på det glada 60-talet, här kommer en liten update. I en undersökning med ett slumpmässigt urval på 50 av de 275 mest sålda och hyrda pornografiska filmerna i USA innehöll 89,8 % av samtliga scener någon form av aggression. Sexistiskt kränkande språk riktat mot flickor, såsom ”hora”, ”slampa”, och ”fitta” förekom i 50 % av scenerna, och fysisk aggression såsom slag, gagging och strypning förekom i så mycket som 88,2 % av scenerna. I svenska lagtext är det sexuella övergrepp, misshandel och våldtäkt. Endast 9,9 % innehöll kyssar, skratt, omfamningar, smekningar eller verbala komplimanger (Bridges m. fl, 2010).

Detta är vad våra barn och ungdomar har tillgång till dygnet runt bara något klick bort i telefonen. När man väl kommit i kontakt med internetporr är det många som fortsätter att kolla. Andelen som tittar på internetporr någon gång och de som tittar varje vecka har ökat sedan 2011. I åldersspannet 16 till 25 år tittar cirka 80 % av killarna medan motsvarande siffra för tjejerna är cirka 30 % (Internetstiftelsen, 2017).

Bland de pojkar som tittar på porr i stort sett dagligen har andelen ökat från 11,2 % år 2004 till 26,1 % år 2014 (SvD, 2018). Folkhälsomyndighetens stora nationella befolkningsstudier visar t.o.m. att i åldersgruppen 16-29 år tittar ca 40% av männen på porr mer eller mindre varje dag (Folkhälsomyndigheten, 2019).

Hjärnforskaren Katarina Gospic påpekar hur mobiltelefonerna har förändrat porrkonsumtionen. Tidigare skedde stimulansen under en begränsad tid, endast framför datorn. Idag har vi hela tiden tillgång till porr i fickan, eftersom vi i stort sett alltid har mobiltelefonerna med oss och inget stoppar oss från att få för mycket. “En åttaåring skulle inte få köpa tio stycken porrtidningar men nu kan han få det hela, hela tiden.” (Katarina Gospic i Malou efter Tio, 2016).

Vi lever fortfarande i ett patriarkalt samhälle där män som grupp överordnas kvinnor som grupp, där kvinnor utsätts för våld och förtryck i olika former varje dag för att de är just kvinnor. Vi tillsammans med vår huvudorganisation Unizon och alla medlemsjourer arbetar varje dag för ett jämställt samhälle fritt från våld, där kvinnor ska slippa att utsättas för sexism och kvinnohat. Vi är inte där ännu och fortfarande mördas kvinnor i Sverige varje år på grund av att de är just kvinnor. 2018 dödades 22 kvinnor i Sverige av en förövare som de haft en pågående eller avslutad parrelation med.

Välkomna på filmvisning av Pornland- Hur porrindustrin kapar vår sexualitet med efterföljande samtal, hur kan vi finnas där för våra barn och ungdomar och ge dom en egen sexualitet?! Hos oss på Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland torsdagen den 28 november kl 18,00. (Filmen är från 18 år).

Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.