• idag
  14 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt kolet stanna i marken

Ledare
PUBLICERAD:
Det får inte startas fler brunkolskraftverk om klimatmålen ska nås.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Löftena som gavs i Parisavtalet ser ut att vara tomma och värdelösa. Samtidigt som de politiska ledarna lovat att minska utsläppen av växthusgaser subventionerar de fortfarande utvinning av kol, olja och gas. Det är ohållbart, visar en ny rapport.

Det har talats mycket om satsningar på energieffektiviseringar, förnybar energi och för att minska utsläppen från transporter. Men parallellt har en rad länder gett klartecken till och fortsatt subventionera nya kolgruvor och nya borrtorn för olja och gas.

– Rapporten visar att regeringarnas fortsatta stöd för utvinning av kol, olja och gas är en stor del av problemet. Vi befinner oss på botten av ett djupt hål och vi måste sluta gräva, säger Måns Nilsson, vd för Stockholm Environment Institute (SEI), som är en av de organisationer som tagit fram The Production Gap Report.

Det är storproducenterna som syndar mest. Nio länder står för två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Kina väntas till exempel bygga nya kolkraftverk som motsvarar hela EU:s nuvarande kapacitet, rapporterar Financial Times.

De gör det med stora statliga subventioner och det går helt på tvärs mot landets åtaganden i Parisavtalet. De skryter med elbils- och solenergisatsningar och vill framstå som ett föredöme, men bygger i det tysta ännu fler kolkraftverk.

Redan i dag förbrukar diktaturen hälften av all världens kol, landet importerar stora mängder från Indonesien och Australien. Bakom gigantiska kinesiska infrastrukturprojekt som den nya Sidenvägen byggs också ett antal utvecklingsländer i Asien och Afrika fast i ett mångårigt fossilberoende.

– Fortsätter man med de här planerna finns ingen som helst möjlighet att nå de här 1,5 och 2-graders-målen, som världssamfundet har kommit överens om, säger Kalle Hallding, forskningsledare på Stockholm Environment Institute, till SR.

Den ena handen vet inte vad den andra gör, eller också vet den det, men vägrar berätta hur det ligger till. Den kraftiga expansionen äventyrar hursomhelst möjligheterna att begränsa temperaturhöjningen fram till sekelskiftet.

Rapporten visar att världens länder planerar att om tio år producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som kan förbrännas om temperaturhöjningen ska begränsas till 1,5 grader. Det skulle resultera i över tre graders höjning.

Det är helt i otakt med rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC, som slår fast att utsläppen måste halveras redan till år 2030 om målen ska nås.

Det finns länder som väljer andra och klokare vägar. Costa Rica, Frankrike, Danmark och Nya Zeeland har till exempel infört olika former av förbud för ny utvinning och produktion av fossila bränslen. Tyskland och Spanien håller på att fasa ut kolkraften.

Om bara några veckor inleds FN:s stora klimatmöte COP25 i Madrid. Hittills har 60 länder lovat att höja ambitionsnivån, men om inte de stora länderna gör likadant även i praktisk handling riskerar klotet att koka över långt före sekelskiftet. Kolet måste stanna i marken.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.