Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson arbetslös – efter VW:s chockbesked

Publicerad:
Johan Kristoffersson, elva i WTCR-mästerskapet, är plötsligt utan arbetsgivare 2020 då Volkswagen valt att lägga ner all icke elidriven motorsportssatsning.
Johan Kristoffersson, elva i WTCR-mästerskapet, är plötsligt utan arbetsgivare 2020 då Volkswagen valt att lägga ner all icke elidriven motorsportssatsning. Foto: Florent Gooden

Volkswagen lägger ner all fabrikssatsning på motorsport som inte är eldriven.

Något som får stora konsekvenser för Johan Kristoffersson.

– Jag hade kontrakt även nästa år, nu bryts det och jag har inget jobb från årsskiftet, säger den värmländska stjärnan.

Nyheten damp ned som en bomb på fredagskvällen, Johan Kristoffersson fick beskedet ett dygn tidigare.

– Det är klart det känns tråkigt. Nu har jag inget jobb, suckar 30-åringen.

När VF-sporten når honom har han precis avslutat en andra testdag i spanska Almeria med den TCR-bil baserad på Mk8 Golf som det var tänkt att Kristofferssons team Sébastien Loeb Racing skulle tävla med i WTCR nästa säsong.

Men Volkswagens beslut gör att all utveckling avslutas, och kontraktet med teamet bryts.

– Det har varit en väldigt konstig dag, kan jag säga. Vi har testat en bil som vi vet inte ska ha nästa år. Men det är så här det är i motorsporten. Det är marknadsstrategier som styr och det är bara el som gäller, det är det enda de pratar om. Men det är klart det är tråkigt när vi testat en bil vi verkligen känner det finns potential i men som vi nu inte kommer få köra med.

– Och tråkigt när beskedet kommer såpass sent på säsongen. Det blir väldigt lite tid att se sig om och planera inför nästa år.

Drabbad två gånger

För Johan Kristoffersson är det andra året i rad hans motorsportvardag vänds upp och ner.

– Ja, det kan man lugnt säga. Två år i rad nu har besluts tagits i väntan på el som jag blivit direkt påverkad av. Det är klart det känns tråkigt.

I fjol drog VW tillbaka allt stöd till det rallycrossteam Petter Solberg drev och Kristoffersson körde i, den tyska biljätten ville inte spendera några pengar på rallycrossen innan man införde el.

Tanken där var att elbilar skulle vara standard från 2020, men införandet har skjutits upp och kommer tidigast 2021.

– Mitt mål som chaufför är att vara på rätt ställe när beslutet tas att det blir el.

"Alla går och väntar"

Frågan är bara var det är.

– Alla fabrikanter, Peugeot, Audi och Volkswagen, säger att de inte vill hålla på med motorsport om det inte är el. Alla går bara och väntar på att det ska finnas en plattform att tävla i. Men problemet är att det inte finns någon för ingen kan komma överens om vad vi ska göra.

– Alla går och väntar på varandra, ingen vet vad som händer. Och det är svårt att börja bygga en bil när man inte vet vad man ska bygga till.

Johan Kristoffersson hade kontrakt med både Volkswagen och Sébastien Loeb Racing.

– Men kontraktet med teamet hängde på att de skulle få support av VW, vilket de nu inte kommer få. Så när mitt VW-kontrakt bryts så bryts automatiskt kontraktet med teamet. Vid slutet av året löper alla mina kontrakt ut.

Skulle teamet kunna tävla i WTCR med ett annat bilmärke?

– Det vet jag inte. I teorin finns ingen anledning till varför de inte skulle kunna det, det finns bilar av andra märken att köpa. Men det är mycket att ro ihop för att få allt att gå ihop.

Har du någon aning vad som väntar för dig?

– Nej, jag har faktiskt absolut ingen aning.

Om du fick drömma?

– Då skulle någon promotor ta fram ett reglemente till ett mästerskap i el så att fabrikanterna vet vad de ska göra. Sätta klara och tydliga riktlinjer. Det är det jag drömmer om. Ett eftertraktat mästerskap med ett roligt upplägg, roliga och kraftfulla bilar som är utmanande att köra.

Artikeltaggar

ArvikaJohan KristofferssonMotorsportSébastien Loeb RacingVolkswagen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.