Hoppa till huvudinnehållet

Grisar dog av värmeslag – chaufför döms

Publicerad:
En chaufför döms för att ha utsatt grisar för lidande under en transport till slakteriet. Två grisar dog av värmeslag. Arkivbild.
En chaufför döms för att ha utsatt grisar för lidande under en transport till slakteriet. Två grisar dog av värmeslag. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Grisar drabbades av värmeslag och dog under en färd till slakteriet en solig dag förra sommaren. Nu döms en chaufför för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, rapporterar Barometern.

Först lastades 100 grisar in och sedan gick tranporten vidare till en annan gård för att ta med fler grisar. Där blev det stopp i en och en halv timme medan lastningen pågick. När transporten kom fram till slakteriet blev det ytterligare väntan innan grisarna fick gå ur. Då visade det sig att två djur dött av värmeslag och att en tredje gris var så medtagen att den behövde avlivas direkt.

Kalmar tingsrätt har kommit fram till att chauffören utsatte grisarna för lidande. Chauffören var grovt oaktsamt, enligt domstolen, när han lät djuren stå i en stillastående transport i starkt solsken, trots kunskap om hur djuren påverkas av värme.

Straffet blir villkorlig dom och böter.

Artikeltaggar

DjurplågeriKalmarNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.