Hoppa till huvudinnehållet

73,5 miljoner för kommunens investeringar kring Muminparken

Publicerad:
Badviken vid motionscentralen ska ersättas med en ny badvik längre västerut i området.
Badviken vid motionscentralen ska ersättas med en ny badvik längre västerut i området. Foto: HP Skoglund

Kommunens investeringar i samband med en etablering av en Muminpark på Skutberget beräknas landa på 73,5 miljoner kronor.

Men kostnaden kommer inte att i längden belasta kommunen.

Beslutet om hur kommunen ska gå vidare med etableringen av en Muminpark rycker allt närmare och nu finns en uppskattning av vad detta kommer att betyda i kostnader för kommunen: totalt 73,5 miljoner kronor.

Den överlägset största posten är de kostnader som uppstår när badviken, båtrampen, motionsspår och en del grillplatser som ligger i det planerade parkområdet ska ersättas.

Det arbetet beräknas av kommunen kosta runt 42 miljoner kronor.

– Det följer av beslutet i planen, att tar man vissa områden i anspråk så ska dessa ersättas, konstaterar Fredrik Nilsson, avdelningschef på teknik- och fastighetsförvaltningen.

"Inga jättesummor"

Övriga kostnader handlar i stor utsträckning om den infrastruktur som kommer att behövas för att Muminparken ska kunna komma igång. Det handlar om parkeringsplatser, en ombyggnation av en korsning, en komplettering av cykelvägen och om nya anslutningar för vatten och avlopp. Samt naturligtvis det detaljplanearbete som stadsbyggnadsförvaltningen redan lagt ned.

Summa summarum dryga 31 miljoner kronor.

– Jämfört med de summor som man kunde ha befarat om det behövts nya anslutningar till E18 till exempel så känner vi att det ändå inte är så mycket pengar. Det är inga jättekostnader i sådana här sammanhang, konstaterar Fredrik Nilsson.

Tomten ska betala

Pengarna ska kommunen nu får lägga ut för att få till den nya etableringen är det också tänkt att man ska få tillbaka. I huvudsak genom den tomträttsavgäld som Muminparken kommer att få betala för att utnyttja marken, vilket ska täcka 57 miljoner av investeringskostnaderna, men också genom separata avtal för VA-anslutningen och parkeringsplatsen, som ska täcka åtta miljoner vardera.

– Hur stor tomträttsavgälden blir vet vi inte exakt förrän vi har skrivit ett avtal, men enligt våra beräkningar så kommer det att gå ihop. Tanken är att vi kanske till och med ska få in mer än de där 57 miljonerna, säger Fredrik Nilsson.

Ett orosmoln

Därmed ska etableringskostnaderna bli ett nollsummespel, eller eventuellt till och med en vinst, för kommunen. Men det kommer att ta tid. En normal återbetalningstakt för den här typen av investeringar är runt 30 år, vilket även kan bli fallet för Muminvärlden, beroende på hur tomträttsavtalet ser ut.

Det innebär också att det finns ett orosmoln på himlen om kommunen ska få tillbaka investeringar. Till exempel att Muminparken skulle gå i konkurs innan pengarna hunnit betalas tillbaka.

– Så är det såklart. Går de i konkurs kan de inte betala. Men då har vi i alla fall tomten kvar, säger Fredrik Nilsson.

Artikeltaggar

Fredrik NilsonKarlstads kommunMuminlandetNyheterSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.