• idag
  13 aug
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Långt avstånd mellan hög och låg

Ledare
PUBLICERAD:
Leif Östling har hamnat i blåsväder igen och har tvingats lämna ännu ett förtroendeuppdrag.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Scanias förre vd och Svenskt näringslivs tidigare ordförande Leif Östling har hamnat i blåsväder igen. Han har fått lämna uppdraget som ordförande i Södertälje Science Park efter en intervju med Youtube-kanalen Swebbtv, som enligt organisationen Expo kan kopplas till vit makt-miljön.

Nu ångrar Östling att han ställde upp och erkänner att han hade dålig koll innan han lät sig intervjuas. I intervjun talade han om att ”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån”, att Afrika och Mellanöstern låg 100 år efter oss och varnade för inbördeskrig i de utsatta områdena. Östling ångrar inte det han sade, utan bara valet av kanal.

Styrelsen för Södertälje Science Park tappade dock förtroendet för Östling och tvingade bort honom från ordförandeposten. Hans uttalanden var alldeles för grova, menade till exempel Boel Godner, ordförande (S) i kommunstyrelsen i Södertälje.

Intervjun har via Vladimir Putins propagandakanaler RT (tidigare Russia Today) och Sputnik fått internationell spridning i högerextrema kretsar. En tidigare svensk topp-vd som varnar för invandrare är perfekt för den som vill orsaka splittring. Han har blivit Putins nyttiga idiot.

Men Östling har inte alltid haft den uppfattningen om människor från andra länder. För 15 år sedan föreslog han fri invandring och skröt med att hans anställda i Scania kom från 60 nationer och att mer än varannan var född utomlands.

Det ser ungefär likadant ut nu, vilket fick nuvarande vd:n Henrik Henriksson att säga att han inte kände igen sig i Östlings uttalanden. IF Metalls klubbordförande Michael Lyngsie förstår inte vad som har hänt med Östling och varför han säger det han gör.

Det är inte första gången Östling skapar rubriker. Som när han i P1 Morgon i samband med sina memoarer i höstas hävdade att den offentliga sektorn hade en rationaliseringsmöjlighet på minst 50 procent.

Nu är det inte samma sak att bygga en lastbil som att ta hand om barn och äldre. ”Effektiviseringar” i omsorgen betyder, trots planer på robotar, nedskärningar och färre händer när det i själva verket behövs fler anställda. Hemtjänstpersonalen är redan för hårt belastad med sina minutscheman och delade turer.

Eller som hans berömda uttalande ”Vad fan får jag för pengarna?” när SVT konfronterade honom hösten 2017 efter Paradisläckan när det avslöjades att han placerat miljoner på Malta för att undvika att skatta för dem i Sverige. Efter den intervjun fick han lämna uppdraget som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Det var ju bara att påminna Östling om hans långa och kostnadsfria utbildning, från grundskolan till dubbla examen på Chalmers och Handelshögskolan. Eller att han och hans familj har rätt till sjukvård i världsklass till låga avgifter.

Vad vore Scania utan arbetskraft från det svenska skolsystemet, som dessutom har tillgång till bra barnomsorg till rimliga avgifter? Vad skulle Scanias lastbilar köra på om inte skattepengar gick till att bygga och underhålla vägarna?

De rika ägnar mycket möda åt att lista ut hur de ska slippa betala skatt. Men det ger per automatik lägre skatteintäkter och därmed också en sämre välfärd. Det är lika självklart som att det behövs framgångsrika företag för att i grunden finansiera vården, skolan och omsorgen. Om man nu inte föredrar att sådant ska fixas genom privata försäkringar.

Leif Östling verkar ha dålig kontakt med verkligheten. Avståndet mellan hög och låg är stort. I Sverige växer klyftorna snabbare än i något annat OECD-land. Det är inte bra när direktörerna tjänar 59 gånger mer än en industriarbetare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.