Hoppa till huvudinnehållet

Unga tränaren tar över division 2-laget

Publicerad:
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se
Jesper Swedlund blir huvudtränare för Karlstadsfotbollens nya division 2-lag.
Jesper Swedlund blir huvudtränare för Karlstadsfotbollens nya division 2-lag. Foto: Carlstad United

Fredag den 15 november 2019 är en dag som Jesper Swedlund sent kommer att glömma.

Först presenterades han som tränare för det nya division 2-laget i Karlstad – sedan tog han nästa utbildningssteg i sin tränarkarriär.

– Det känns väldigt roligt, säger han.

Klart: De blir tränare för nya fotbollssatsningen

23-årige Jesper Swedlund blir huvudansvarig för det division 2-lag som skapas i Carlstad United och Karlstad BK:s regi. Ett stort och inspirerande steg för den unge tränaren som är bördig från Ljungskile.

– Jag fick reda på att de hade de här tankarna i samband med den första presskonferensen om en gemensam satsning. Därefter har vi haft en dialog och jag tycker att det ska bli väldigt spännande, säger han.

Swedlund kom in i Carlstad Uniteds U19-lag 2016 och har varit huvudtränare sedan 2017. Den gångna säsongen var han även med på ett hörn som assisterande tränare i A-laget från starten av säsongen – en roll som utökades till en permanent roll under hösten då Ted Waltersson-Larsson trappade ner sitt engagemang.

– Jag fick blodad tand av division 1-verksamheten och tycker samtidigt att det är väldigt kul att utveckla ungdomsspelare så att de kan ta klivet till seniornivå. Det här blir ett steg där båda delar finns och jag tror att det kommer att utveckla mig som tränare också, säger han.

Naturlig länk

Division 2-laget är främst tänkt som ett utvecklingslag men det kommer att finnas plats för äldre spelare också, exempelvis de som får dåligt med speltid i division 1-laget.

Swedlund är förväntansfull inför vad som komma skall.

– Det ska bli väldigt roligt och det känns bra att Karlstadsfotbollen får en naturlig länk mellan U19- och herrnivån. Båda klubbarna har känt att vi kanske saknar det.

Vem är då Jesper Swedlund?

Som skrivet är han uppvuxen i Ljungskile och som pojkspelare betraktades han som ett stort löfte. Han togs bland annat ut till Elitpojklägret 2011, för spelare födda 1996, då han representerade Oddevold.

Gick idrottsgymnasium

Han gick därefter på Katrinelundsgymnasiet, ett idrottsgymnasium i Göteborg, och hade ambitioner om att kunna försörja sig som fotbollsspelare i framtiden. Men så blev det inte.

– Det ville sig inte så att jag kunde satsa på det sättet jag hade gjort innan av olika anledningar.

I stället flyttade han till Karlstad 2015 för att börja studera till lärare och där är han nu inne i slutfasen på utbildningen.

Och i samma veva halkade han in på tränarspåret.

På fredagen slutförde han utbildningen Uefa A, det näst högsta steget inom tränarutbildningarna i Sverige.

– Det känns riktigt skönt att ha det här diplomet nu, säger Jesper Swedlund.

Vem han får som assisterande tränare i division 2-laget är inte klart ännu.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedFotbollJesper SwedlundKarlstad BK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.