Hoppa till huvudinnehållet

Klart: De blir tränare för nya fotbollssatsningen

Publicerad:
David Ekelund och Hans Prytz delar huvudtränarskapet för det nya division 1-laget i Karlstadsfotbollen.
David Ekelund och Hans Prytz delar huvudtränarskapet för det nya division 1-laget i Karlstadsfotbollen. Foto: Peter Bäcker

Nu är det klart vilka tränare som ska leda den nya sammanslagningen mellan Carlstad United och Karlstad BK.

Och det blev ganska väntade namn: David Ekelund och Hans Prytz.

– Otroligt inspirerande, säger Prytz.

– Jätteroligt, säger Ekelund.

Sammanslagningen kan resultera i två tränareNya Karlstadslaget i dyra serien – här är förslagenGemensam match aktuell inom kort – här är kontraktslägetHär skriver KBK och United historia

VF.-sporten avslöjade förra veckan att huvudspåret gällande tränarfrågan för den nya fotbollssatsningen var de befintliga tränarna David Ekelund och Hans Prytz.

Så blir det mycket riktigt också.

David Ekelund har de senaste säsongerna varit tränare för Carlstad United och Hans Prytz anslöt till Karlstad BK inför den gångna säsongen.

Nu ska duon samarbeta och ha ett delat ledarskap i det sammanslagna division 1-laget.

– Vi är givetvis jättenöjda med att de fortsätter i det gemensamma laget, säger KBK:s nuvarande sportchef Daniel Pettersson.

Lars Warnestad, fram till nu sportchef i Carlstad United, instämmer.

– Det är ingen jätteöverraskning kanske men det är viktigt att få en kontinuitet. Det är kompetenta tränare som har levererat på varsin sida. Vi tror att den här kombon kommer att bli bra. De har kunskaper om föreningarna, spelarna, staden. Vi ser det här som en bra lösning, säger han.

Att Prytz och Ekelund skulle dela på tränarskapet i division 1-laget har varit huvudspåret från start från klubbarnas sida.

– Det vi gjorde var att de fick sätta sig ner och prata fotboll och se om de kunde jobba ihop. Och det var ett klart ja på det, berättar Warnestad.

”Otroligt inspirerande”

Prytz har snart 20 år som seniortränare bakom sig medan Ekelund är inne på sitt sjunde år.

De är fyllda av förväntan inför vad som komma skall.

– Det känns jättekul och det är en ära att ha blivit tillfrågad att vara med på det här. Det är en omstart, ett nytt spår. Det känns otroligt inspirerande, säger Prytz.

– Jag håller med. Jag är född och uppväxt här och det är jättekul att få vara med på en sån här grej. Jag har haft ett antal väldigt utvecklande och roliga år i Carlstad United där vi har tagit oss fram sakta men säkert och få vara med på en sån här grej är jätteroligt och att få jobba med Hasse blir riktigt kul, säger Ekelund.

Den tidigare Unitedtränaren hyllar den nya sammanslagningen.

– Det känns som att det ligger helt rätt i tiden. Vi har jobbat hårt på våra respektive sidor i ganska många år och det finns en nytta med konkurrens med samma stad men det är också väldigt svårt i en lite mindre stad. Jag tror att det är helt rätt att vi samarbetar och det samarbetet är mycket större än bara A-lagsverksamheten ska man komma ihåg. Jag tror att det på sikt kommer att gynna fotbollen i den här staden över huvud taget.

Det fanns ingen tvekan hos er?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har suttit och träffats en del och jag upplever att vi har haft bra samtal och trevligt tillsammans. Vi kan nog umgås och verka tillsammans på flera nivåer. Vi har höga ambitioner men är prestigelösa och det är ju det nya laget som är det viktigaste. Självklart är vi nyckelpersoner i det hela och det är ett ansvar, men det är ingen av oss som är rädd för att ta ansvar, säger Prytz.

Det har inte funnits några skiljaktigheter?

– Nej, det kan jag inte säga, sen har vi inte gått så jättedjupt på det heller. Vi är överens om en bas och grund att stå på, var vi börjar nånstans. Sen är det här ett levande projekt och vi får se vilka ledare och spelare som kommer ingå och det får vi förhålla oss till. Men jag upplever inte att vi kommer få några problem med det, snarare tvärtom. Vi vill framåt och vill vara positiva i det vi gör och det ska avspegla sig på vårt lag också, säger Prytz.

Hans Prytz och David Ekelund klev fram i rampljuset som huvudtränare för det nya fotbollslaget. Till höger syns Uniteds sportchef Lars Warnestad.
Hans Prytz och David Ekelund klev fram i rampljuset som huvudtränare för det nya fotbollslaget. Till höger syns Uniteds sportchef Lars Warnestad. Foto: Peter Bäcker

Skiljer ert sätt att bygga lag eller fotbollsfilosofi på något sätt?

– Inte fotbollsfilosofin. Fotbollen vi har spelat inte har varit identisk men det är mycket som har varit väldigt lika. Jag har varit här i några år och fick ta över inför seriestarten 2016 med ett ärvt lag. Det är först från 2017 och framåt som jag har kunnat forma det lite mer som jag vill. Hasse kom in i KBK med ett ärvt lag inför den här säsongen. Men vi har ganska lika syn på många saker, säger Ekelund

Jesper Swedlund, som den här säsongen har tränat Carlstad Uniteds U19-lag, kommer i sin tur att bli tränare för division 2-laget där främst är tänkt att talanger ska fostras.

Hur den övriga ledarstaben ska se ut är inte klart ännu.

– Vi kommer att jobba med det nu, säger Lars Warnestad.

I den nya gemensamma sportgruppen ingår Daniel Pettersson och Per-Johan Karlsson, som haft samma roller i KBK, samt Lars Warnestad, Tomas Rhöse och Tobias Johansson som varit med i Uniteds sportgrupp.

Gemensamt lag på tisdag

Som VF-sporten har berättat kommer en första försmak på hur den nya sammanslagningen kan se ut redan på tisdag. Då tar sig ett kombinationslag från Carlstad United/KBK an Degerfors på bortaplan.

– Ni får se då vilket lag vi spelar med. Men jag vet vilka det blir, säger Prytz.

Någon målsättning inför kommande säsong vill inte tränarna gå ut med ännu.

– Eftersom vi inte vet hur laget kommer att se ut, förklarar Prytz.

Än så länge är det tolv spelare som har kontrakt med någon av klubbarna inför nästa säsong men Daniel Pettersson räknar med att det kommer att fyllas på i rask takt nu när tränarpusslet är lagt.

– Det kommer att rassla till nu, säger han.

Den 25 november ska klubbarna ha ett stormöte med samarbetspartners och Karlstads kommun – då väntas också det nya namnet bli officiellt.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedDavid EkelundFotbollHans PrytzJesper SwedlundKarlstad BKLars Warnestad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.