Hoppa till huvudinnehållet

Nya Karlstadslaget i dyra serien – här är förslagen

Publicerad:
Det nya Karlstadslaget som KBK och Carlstad United bildar i division 1 ser inte ut att få möta gultröjade Linköping nästa säsong. Däremot blir det två långa resor till Norrland om förslaget om spel i division 1 norra klubbas.
Det nya Karlstadslaget som KBK och Carlstad United bildar i division 1 ser inte ut att få möta gultröjade Linköping nästa säsong. Däremot blir det två långa resor till Norrland om förslaget om spel i division 1 norra klubbas. Foto: Tommy Andersson

Det ser ut att bli nya långresor till Norrland för det nya division 1-laget i Karlstad.

– De resorna kostar mycket för en förening, säger KBK:s ordförande Anders Dahlén.

Serieförslagen för division 1 och 2 på herrsidan är ute på remiss och ur värmländsk synvinkel bjöd de inte på särskilt stora överraskningar.

I förslaget placeras både Karlstad BK och Carlstad United i division 1 norra och det är tydligt att serieförslaget har utgått från klubbarnas geografiska läge där Nyköping i dagsläget är klubben som huserar längst söderut i landet.

Även om ett av lagen (det med Carlstad Uniteds organisationsnummer) nu begär sig ner till division 2 lär det nya laget få ställa in sig på resor norröver eftersom Motala, bästa kvarvarande lag från division 1-kvalet, har erbjudits och tackat ja till den vakanta platsen. Motala ligger också längre söderut i landet än Karlstad.

Så division 1 norra lär det bli för Karlstadsfotbollens nya flaggskepp.

Och det verkar bli både dyrt och sportsligt tufft.

Tre lag från superettan

I förslaget är samtliga tre klubbar som åkte ur superettan i år, Brommapojkarna, Syrianska och Frej, placerat i den norra serien. Och även om Umeå gick upp till superettan så slipper inte laget två resor till Norrland eftersom Team TG (Umeå) är kvar i division 1 och dessutom Luleå har tillkommit.

– Det är rimligt att tro att vi hamnar i den norra serien. Det som är tråkigt med den är att det är några bortamatcher riktigt långt bort. Dit måste man flyga och det kostar mycket, säger KBK:s ordförande Anders Dahlén.

KBK lade fram ett önskemål om att få spela i den södra serien.

– Vi kan ju alltid uttrycka våra önskemål men vi har förstås inget veto på något sätt.

Hur tuff tror du att serien blir?

– Det är alltid svårt att säga och även om det kommer tre lag från superettan är det inte säkert att de kommer vara bra. Men Brommapojkarna har ju resurser fortfarande, de kommer garanterat att bli en tuff motståndare.

Samtidigt är det enligt förslaget hela fyra nykomlingar från division 2 i den norra serien då Linköping och Sylvia enligt förslaget flyttas från norrserien och placeras i den södra ettan. Det kan även nämnas att sju av 16 lag i serien kommer från Stockholmsområdet, Södertälje inräknat.

Anders Warnestad och Anders Dahlén skakar hand efter att samarbetsavtalet skrivits under på onsdagen.
Anders Warnestad och Anders Dahlén skakar hand efter att samarbetsavtalet skrivits under på onsdagen. Foto: Håkan Strandman

Uniteds ordförande Anders Warnestad påpekar att det hade kostat mycket att spela även i den södra serien där det exempelvis är fyra lag från Skåne och ett från Blekinge (nykomlingen Karlskrona).

– Någon av de bortamatcherna hade säkert inneburit att vi hade behövt övernatta åtminstone, säger Warnestad.

Värmlandsderbyn?

Vad gäller laget som ska spela i division 2 tyder mycket på att det blir i norra Götaland ihop med bland andra Nordvärmland vilket borgar för ett intressant värmländskt möte.

– Vi ser det som troligt att vi hamnar där, säger Anders Dahlén

I förslaget för division 2 norra Götaland ingår lag från Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Värmland samt tre lag från Göteborg.

Den 22 november kommer serierna att fastställas av Svenska fotbollförbundets styrelse.

Klubbmärken skrotas

Vad gäller fotbollssatsningen i Karlstad väntas fler detaljer presenteras den 25 november, då kanske även ett namn är spikat.

Vad händer med de gamla klubbmärkena?

– De kommer att försvinna, vi tar fram ett nytt klubbmärke. Men vi har också tänkt säkra de befintliga märkena så att ingen annan kan använda dem i framtiden, säger Anders Dahlén.

Just nu läggs också mycket fokus på att forma trupperna och lösa tränarfrågan.

– Våra sportchefer får jobba hårt nu för att sy ihop allt, konstaterar KBK-ordföranden.

Artikeltaggar

Anders DahlénAnders WarnestadCarlstad UnitedFotbollKarlstad BK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.