Hoppa till huvudinnehållet

I botten av statistiken – har FBK målvaktsproblem?

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Arvid Holm instrueras av Maciej Szwoch under måndagens träning.
Arvid Holm instrueras av Maciej Szwoch under måndagens träning. Foto: Peter Bäcker

87,34 i räddningsprocent på Markus Svensson

88,74 på Arvid Holm.

Hur står det egentligen till med målvaktssidan i Färjestad?

– Jag är nöjd över stegen vi tar, men målsnittet måste ner, säger målvaktstränaren Maciej Szwoch.

SHL-statstiken är sannerligen ingen munter läsning för Färjestadsmålvakterna där Markus Svensson, som förra säsongen stoppade 92,0 procent av skotten, har sämst räddningsprocent av de SHL-måvakter som stått mest inledningsvis – och nye Arvid Holm är sist bland de som mestadels agerat backup.

– Generellt sett, utifrån ett lagperspektiv, hade vi önskat att vi släppt in färre mål. Men jag tycker båda målvakterna tagit ofantliga kliv, säger Maciej Szwoch och går först in på 35-årige Markus Svensson.

– Vi gjorde en ganska stor justering i hans spel inför den här säsongen.

Varför?

– För vi tyckte det var nödvändigt. Vi tittade framför allt på hans ingångar när vi möter flygande anfall. En del har att göra med att han ska spara kraft och ork, han är ganska atletiskt. Nästa del handlar om att spara lite på kroppen, lägga orken på rätt ställe.

Szwoch menar att det trots allt går lära en gammal hund att sitta.

– O ja. Jag sa till Johan (Pennerborn) ute på isen att jag är som en travkusk, jag förhindrar galopp. Markus älskar nya saker. Älskar att lära sig saker. Åldern är bara en siffra för hans del. Så det blir snarare att jag får verka som motvikt, trycka på vilka saker som verkligen är viktiga. Det är en otroligt inspirerad 35-åring jag har att göra med.

Orutinerad Holm

För Markus Svensson är vintern den 14:e säsongen han gör på elitnivå, för Arvid Holm är det den andra vilket givetvis innebär helt andra utmaningar.

– Det har varit en ganska stor anpassningsperiod för hans del. Jag tycker han tar steg, han utvecklas hela tiden. Är väldigt nöjd med vägen han traskar på. Men vi har en liten bit kvar.

Inklusive förra säsongen i Karlskrona har Holm gjort totalt 44 matcher på seniornivå.

– Lärokurvan blir ganska stor när man kliver in på den här nivån. Det jag är mest nöjd är hans förmåga att anpassa sig, att ta kliv under säsongen.

Färjestad har på 16 omgångar släppt in 49 mål, mer än tio fler än något annat lag som ligger topp sju.

– Vi vinner många matcher, vi får avgörande räddningar. Sen behöver vi hitta ett sätt att ta ner själva målsnittet. Vi har ett offensivt otroligt skickligt lag vilket gör att de här grejerna kanske hamnar lite i skymundan.

En nolla har FBK hittills, Arvid Holms i 12–0-segern mot Oskarshamn. Men flera gånger har man varit på väg mot klara segrar, som när 5–1 hemma mot Rögle plötsligt blev 5–3 och det var match igen.

– Ett jättebra exempel. Det viktiga är att vi går därifrån med en seger, men det är klart det är onödigt att släppa in dem. Vi borde stänga ned den matchen på ett bättre sätt. Det finns fler matcher där vi känner att vi har ganska bra koll på det där vi släpper in puckar som egentligen är ganska onödiga.

Markus Svensson gör sin 14:e säsong på elitnivå och är fortfarande mån om att utvecklas.
Markus Svensson gör sin 14:e säsong på elitnivå och är fortfarande mån om att utvecklas. Foto: Peter Bäcker

Maciej Szwoch hittar flera orsaker till att det ser ut.

– Vi har en backuppsättning som till stora delar är ny. Vi tappade den smartaste och kanske näst smartaste backen i Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen. Något "Micke" ska hyllas för är hur otroligt smart han är när det kommer till det tajta spelet runt nätet, plocka bort klubbar i rätt tid. Det är något vi jobbar på nu varje dag, och flera nya backar och en ny backcoach är det klart det tar tid innan allt sätter sig.

Färjestad har bland annat använt uppehållet åt en djupanalys av de 16 matcher man spelat.

– Det vi ser är att trenden är åt rätt håll sett till hur många chanser vi släpper till per match kontra hur många vi skapar och sett till hur farliga lägena är. Nu är det de sista smådetaljerna som måste till, de som gör att det inte blir mål.

"Maskens" sommarprojekt

Sett till matchning har Markus Svensson stått tio matcher i SHL och fem i CHL att jämföra med Arvid Holm som stått sex respektive en.

Och räkna med att den orutinerade Holm även fortsättningsvis får många chanser.

Anledningen? Maciej Szwoch sommarprojekt.

– När resten av familjen låg och sov höll jag på med det här, säger han med ett leende skakar på huvudet åt sitt eget målvaktsnörderi.

Det han granskade var alla lag som de senaste sex åren nått minst semifinal, och hur de matchat sina målvakter.

– Jag tittade på vilka lag som belastar sina målvakter på ett bra vis för att få ut så mycket som möjligt av dem, säger Szwoch som fått inspirationen från Nordamerika.

Där har man allt mer börjat dela upp de 82 grundseriematcherna i NHL, de 70 matcher förstemålvakten stod för några år sedan har dalat rejält.

– Nu börjar man prata om att runt 50 är det optimala. Därför ville jag se hur det ser ut i Sverige. Och det jag kom fram till att börjar man hamna runt 40 grundseriematcher på en målvakt – då var man inte framgångsrik. Den behövde tryckas ned till 30-32 för att laget ska vara framgångsrikt i ett slutspel.

Den forskningen ligger nu till grund till hur Färjestad väljer att matcha Svensson och Holm.

– Därmed inte sagt att det är där vi hamnar på någon av dem. Det kan komma en skada, det kan komma en formsvacka som gör att vi måste spela den ene hårdare. Men i en perfekt värld sprider man ut det ganska rejält under grundserien för att sen hitta en man verkligen tror på i ett slutspelsscenario.

Artikeltaggar

Arvid HolmFärjestad BK HerrIshockeyMaciej SzwochMarkus Svensson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.