• idag
  10 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

KD är inget familjeparti

Ledare
PUBLICERAD:
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) håller tal på KD:s riksting i Umeå.
Foto: Erik Abel/TT
Kristdemokraterna vill gärna kalla sig det bästa partiet för familjen. Men det gäller inte längre. Åtminstone inte för familjer som flyr från krigets Syrien eller Afghanistan.

Under Alf Svenssons och Göran Hägglunds ledning stod partiet upp för en generös och human flyktingpolitik i kristen anda. I solidaritetens namn skulle Sverige vara en trygg hamn för den som flyr från förföljelse eller krig.

Men det var länge sedan. Nu har den traditionella frikyrkliga kärnan blivit överkörd av Ebba Busch Thors högerkonservativa stormtrupper. Helgens riksting i Umeå bekräftar bilden av en hård högersväng och en allt stramare migrationspolitik.

Nu vill partiet införa språktest och samhällskunskapsprov för att flyktingar ska få permanent uppehållstillstånd. Nu vill de begränsa rätten till tolkhjälp. Nu vill de minska asylinvandringen med 70 procent, som om det enkelt skulle gå att sätta ett tak. Migrationsverket räknar med 21 000 asylsökande i år, KD tycker att drygt 6 000 om året är vad Sverige klarar av.

Nu vill KD införa ett förbud mot burka och heltäckande niqab i offentlig verksamhet, men det är mest symbolpolitik. Hur många kvinnor i den svenska förskolan eller äldreomsorgen går runt i burka på jobbet? De kan antagligen räknas på ena handens fingrar.

Det börjar bli allt svårare att se skillnad på Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas migrationspolitik. Det blev inte bara en sommarlunch för Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Det har också blivit ett närmare i politiska sakfrågor.

Frågan är vem som vinner på det. Hittills är det Jimmie Åkesson som dragit vinstlotten och plockat väljare från KD. De väljer hellre originalet framför kopian i en ny slags borgerlig kannibalism, som numera även inkluderar SD.

Hårdast debatt blev det om partistyrelsens förslag om att införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Elva ledande KD-politiker protesterade inför rikstinget på DN Debatt och argumenterade väl för att det är galet att kräva att en ensamkommande afghansk 18-åring först ska kunna försörja hela sin familj för att få återförenas med den.

Under rikstinget påpekade ombudet Michael Anefur, Skåne, att partiet är emot barnarbete, men att man i detta fall tycks tycka att det är rimligt. Elise Arnell, från Västra Götaland hävdade att partiets principer ekar tomma i jakten på väljare och fortsatte: ”När Röda korset, Bris och Rädda Barnen varnar oss för ett beslut borde varningsklockorna vara öronbedövande”.

Ebba Busch Thor försökte lugna med att KD aldrig skulle bedriva en politik som strider mot FN:s barnkonvention, som snart är svensk lag. Men det är just vad KD gör när de vill splittra familjer på ett grymt sätt.

– Principiellt är rätten att leva med sin familj, särskilt för barn, helt grundläggande, säger Alexandra Segenstedt, jurist och migrationsrådgivare på Röda Korset i Sverige till SVT.

Kritiken från barnorganisationerna lär inte tystna efter att Ebba Busch Thor och rikstinget kört över den mer medmänskliga delen av partiet.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.