• idag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Droppen har till slut urholkat snusstenen

Krönikor
PUBLICERAD:
Vid årtusendeskiftet var jag 26 år, och ungefär då tyckte jag det var en god idé att börja snusa. Nu får vi se hur det går att sluta. För kollegan höll det i 18 timmar.

Att tobak är en dålig idé kan säkert de flesta hålla med om, framförallt på grund av den lilla alkaloiden nikotin. Ett alldeles extremt beroendeframkallande ämne. Under mina snart två årtionden som snusare har jag aldrig gjort nåt ens halvseriöst försök att sluta tidigare, men nån enstaka timmes brist har brukat räcka för att väggarna ska se klättervänliga ut.

Men nu, efter tre års idoga gliringar från den välmenande särbon och minst lika många snusdosestölder av hennes dito tobaksfientlige grabb, får det vara nog.

Kollegans M:s ord när jag berättade om mina föresatser var dock inte lugnande: "Jag försökte sluta i somras, men jag blev först trött och sen så orimligt grinig att omgivningen tvingade mig att börja igen. Det höll i 18 timmar".

Hans misstag? Att köra "cold turkey"-metoden, det vill säga sluta tvärt utan hjälpmedel. Det gör inte jag om. Jag har laddat upp med starka nikotintuggummin och fram till denna skrivande stund har det gått överraskande bra. Vilket möjligen kan bero på att det bara gått fem-sex timmar.

Jag får helt enkelt lov att återkomma om händelseutvecklingen i detta pressande ärende. Håll andan, gott folk!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.