• idag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

SD: Lön ska baseras på kompetens – inte geografi

Debatt
PUBLICERAD:
Sverigedemokraterna vill inte sänka lärarlönerna, hävdar Jörgen Grubb (SD).
Foto: Sverigedemokraterna
Kvantitet framför kvalitet – så låter det ofta från Socialdemokraterna när de diskuterar skolpolitik. Vi har idag ett rejält underskott på lärare, men att enbart fylla på med nyutexaminerade lärare är naivt och inte heller gångbart i det långa loppet, skriver Jörgen Grubb (SD).

En av de allra största orsakerna till att lärare hoppar av, byter yrke eller rent utav blir utbrända har inte enbart att göra med lönerna som Socialdemokraterna låter påskina. Den kanske mest avgörande faktorn för detta är den undermåliga arbetsmiljön.

Enligt en rapport från Lärarnas riksförbund uppger medlemmarna att elever som mobbar och kränker lärare blir allt vanligare, vilket i sig naturligtvis utgör ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Under 2018 anmäldes 879 fall om hot och våld i skolan till Arbetsmiljöverket. Det är en ökning med 767 anmälningar i jämförelse med föregående år.

Denna mycket oroande utveckling tycks inte ha nått Socialdemokraterna. De har länge talat om att ”ge lärare befogenheter att agera” för att skapa ordning och reda, men i realiteten händer det ytterst lite. Så istället för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen, ger man lärare som arbetar i de mest problemtyngda områdena högre lön. Budskapet från S är talande: Vi vet att arbetsmiljön är katastrofal, här får du lite mer pengar som plåster på såren. Socialdemokraterna betalar sig ur ett problem som man saknar konkreta lösningar på.

Att lärare i utsatta områden får högre lön enbart baserat på val av skola tycker vi är orimligt och orättvist. Lönesättningen ska inte baseras på geografi, den ska baseras på kompetens. Vi lägger i vår budget en dryg halv miljard mer än regeringen på åtgärder för att förbättra både resultaten och arbetsmiljön i skolan. Bland alla våra satsningar på skolan finns även satsningar för ökade lärarlöner och åtgärder för att skapa trygghet och studiero i klassrummen.

När man har med Socialdemokraterna att göra får man vara beredd på skrämselpropaganda som att vi skulle vilja sänka lönerna för lärare, vilket naturligtvis är helt fel. Vi prioriterar annorlunda: vi höjer lönerna för lärare, dock inte baserat på geografi, vi värdesätter god arbetsmiljö och har flertalet förslag för att skapa ordning och reda i klassrummen. Dessutom ger vi lärare fler karriärsteg som leder till en stabil löneökning till skillnad från Socialdemokraternas tillfälliga projektanställningar.

Jörgen Grubb (SD)

Riksdagsledamot utbildningsutskottet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.