• idag
  29 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett nytt boende i en stad för alla

Debatt
PUBLICERAD:
Det nya gruppboendet i Zakrisdal gör det möjligt för personer med olika psykiatriska diagnoser att bo nära sina anhöriga och vänner.
Foto: Linn Malmén

Nu har vi tagit i bruk Karlstads kommuns nya socialpsykiatriboende i Zakrisdal. Det är en del av en medveten satsning som grundar sig i en humanistisk människosyn. Tillsammans med det boende som invigdes i norra Stockfallet för två år sedan gör det här att vi kan erbjuda bra boende och stöd för Karlstadsbor med olika psykiatriska diagnoser. Nu kan vi också flytta hem personer som fått bo långt borta på institutioner i andra kommuner så de kan leva nära släkt och vänner.

Det nyaste boendet består av sju olika huskroppar och kommunen har investerat cirka 24 miljoner kronor för att bygga dem. Här kommer 13 personer arbeta med omvårdnad och tillsyn. Bygget är helt i trä, har höga miljökrav och är arkitektoniskt vackert utformat.

Det har alltid funnits människor med psykiatriska variationer. I gammal tid betraktades de ibland som heliga magiker med sina hallucinationer, anfall och särart. Det första exemplet på någon form av humanistiskt inriktad vård är från den muslimska världen där det på 800-talet växte fram en form av sjukhus som vårdade psykiskt avvikande människor.

I Sverige fanns de som en del av bylivet i och togs omhand i fattigstugor och bygemenskapen tills man började stänga in dem i celler på så kallade dårhus i början av 1700-talet. Från mitten av 1850-talet började man se psykiatrisk variation som en sjukdom och de stora mentalsjukhusen blev sedan till livslånga boenden för många människor.

Från 1950-talet utvecklades medicinen så att patienter kunde bli lugnare och på 1990-talet kom så den stora reformen när flera av de stora mentalsjukhusen lades ner och patienterna sändes ut i egna boenden och lägenheter – ibland med ensamhet som följd.

Socialpsykiatrin är idag kommunernas ansvar. De som inte behöver akut vård på våra sjukhus erbjuds boende, omvårdnad och daglig sysselsättning på våra boenden som är en del av samhället. Någonstans mittemellan de gamla sjukhusen och den egna lägenheten på stan. Det har ibland varit oro från kringboende när nya boenden ska byggas men vår erfarenhet är att det alltid lugnar sig alltid när boendet får bli en naturlig del av stadsdelsgemenskapen.

För det här är grunden i vårt tänkande. Människor är olika. Men vi har alla en plats i samhällsgemenskapen. Genom att människor med psykiatriska variationer bor mitt ibland oss tränas de i att bli en del av samhällslivet – och vi andra får erfarenheten att alla människor inte är lika.

Karlstad är en kommun för alla.

Per-Inge Lidén

Ordförande (MP) Arbetsmarknads- och socialnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.