• idag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vart leder valfrihetsivrarnas politik?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Rodrigo Abd
I Chile ser vi resultatet av den mest utvecklade valfrihetsideologin.

Milton Friedman fick nobelpriset i ekonomi 1976 och hans idéer anammades av Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Augusto Pinochet och den svenska högern.

Ideologin innebär att statens inflytande över politik och fri ekonomi skulle minimeras. Privatiseringar och avregleringar ska skapa valfrihet. Idéerna har slagit rot i den svenska politiken. Medborgarnas gemensamma intressen för utbildning, sjukvård och äldreomsorg har förvandlats från politisk styrning till kapitalistiska vinstintressen. Vinsterna skapas av våra skattepengar.

Högern föreslår att försäkringskassan ska ersättas av personliga privata sjukförsäkringar. Den som har råd försäkrar sig och får förtur till den sjukvård som bekostas av skattemedel. Det luktar USA och det är det som miljoner chilenare demonstrerar mot. De har nått vägs ände av marknadsliberal ekonomi. En medelsvensson i Chile har inte råd att utbilda sina barn eller ha tillgång till nödvändig sjukvård. Därför går miljoner medborgare ut för att visa missnöje med den liberala marknadsekonomin. Deras ursinne måste vi dra lärdom av. Politiken som lyfter fram "ökad valfrihet" gynnar de som är besuttna och är en återvändsgränd för vanliga arbetare. När högerns ökade valfrihet är genomförd kommer inte vanliga medborgare ha råd att åtnjuta den.

Den som har råd försäkrar sig och får förtur till den sjukvård som bekostas av skattemedel. Det luktar USA och det är det som miljoner chilenare demonstrerar mot.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.