• idag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Ska landsbygden rädda städerna?

Debatt
PUBLICERAD:
"Är det landsbygden som räddar städerna, eller är det städerna som ska rädda landsbygden?" En fråga som bör väckas till liv, enligt debattskribenten.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Missnöjd med SVT:s svar på öppet brev om urbanisering.

Den 24 oktober var vi ett antal personer som i ett öppet brev till Sveriges public service, vände oss emot hur man hanterar frågeställningen om relationen stad och land. Vi menar att man konsekvent i debatter och andra forum utgår från landsbygden som ett problem som behöver lösas. Vilket styr allas vårt synsätt bort från att det kanske lika väl skulle kunna vara så att det är städerna och urbaniseringen som är problemet som behöver lösas. Detta öppna brev publicerades i Värmlands Folkblad som en debattartikel.

Den 28 oktober kommenterade Eva Landahl och Kajsa Gudmundson från SVT våra synpunkter i form av en debattreplik, också i Värmlands Folkblad. Men de undviker i sin replik noggrant den frågan vi egentligen formulerade. Det vill säga hur man från public service utgår från att det är städerna och urbaniseringen som driver samhället framåt – och att landsbygden behöver få hjälp att hänga med.

I stället lyfter man fram SVT:s lokala bevakning av landsbygden, och framhåller att man ska bevaka hela Sverige. Samt att man också gör det. Det har vi inte haft några synpunkter på. Tvärtom, det är ett viktigt och bra arbete man gör från SVT:s sida, med hjälp av lokalredaktionerna och på andra sätt. Det ska SVT absolut ha en eloge för att de gör. Oftast på bra sätt dessutom.

Inte desto mindre saknar vi en kommentar till vad vi efterlyser; en genomlysning av frågorna:

”Hur mycket urbanisering tål vårt samhälle, utan att gå sönder ekonomiskt och socialt?”

”Har vi råd med våra städer?”

”Är det ens samhällsekonomiskt lönsamt att låta våra städer fortsätta växa?”

Vi anser att det borde ligga i public service och SVT:s uppdrag att väcka den typen av frågor. Det borde givetvis ligga i privata medias intresse att ta upp de frågeställningarna också, men vi vände oss till public service, eftersom analys av komplexa frågeställningar som berör hela vårt land ligger i uppdraget.

Vi tror att fortsatt urbanisering är skadlig för hela vårt samhälle, inte minst för städernas överlevnad. Varje stad är helt beroende av en landsbygd för sin existens. För försörjning med förnödenheter och för att hantera dess restprodukter. Om inte våra landsbygder får förutsättningar att klara sina delar, kommer våra städer att kollapsa. Vårt synsätt kan det alldeles säkert finnas invändningar emot, men det vi med spänning ser fram emot är att public service väcker frågan: är det landsbygden som räddar städerna, eller är det städerna som ska rädda landsbygden?

Olle Göransson

Torfolk Gård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.