• idag
  2 juni
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

I dag firas röntgensjuksköterskornas dag

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Inom diagnostisk radiologisk verksamhet genomförs allt fler avancerade undersökningar och behandlingar. Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige. Merparten av dessa röntgenundersökningar utförs av legitimerade röntgensjuksköterskor.

För att bli röntgensjuksköterska krävs en 3-årig universitetsutbildning inom radiografi som leder till ett yrke med skyddad yrkestitel och legitimation. Röntgensjuksköterskan arbetar självständigt med att genomföra radiologiska undersökningar och behandlingar samt ansvarar för att all bestrålning av patienten är så låg som möjligt. Röntgensjuksköterskan ansvarar för patientens välbefinnande och säkerhet i samband med undersökning eller behandling, vilket förutsätter kompetens inom strålningsfysik, medicin, medicinsk teknik, bild- och funktionsdiagnostik och omvårdnad.

Röntgensjuksköterskan arbetar i en högteknologisk miljö med omvårdnad om patienten, avancerad teknik och komplexa undersökningar som ställer höga krav på kompetens för att uppnå hög patientsäkerhet. Röntgensjuksköterskan utför undersökningar och behandlingar med hjälp av röntgenstrålar, magnetfält, ultraljud och radioaktiva isotoper. Här kombineras teknik, vård och mänskliga möten. Korta möten med patienterna ställer höga krav på förmåga att kommunicera, skapa trygghet och förtroende. Genomförande av undersökningar, behandlingar och omvårdnadshandlingar utgår alltid från patientens specifika behov och delaktighet, där strävan är en personcentrerad vård.

Radiologin har en central roll inom sjukvården och den avancerade tekniken ger svar som ligger till grund för många viktiga beslut om fortsatt vård och behandling. Arbetet som röntgensjuksköterska kräver specifik kunskap och kompetens, eget ansvar, kreativitet och innebär att självständigt planera, utföra, framställa och kvalitetsgranska de röntgenundersökningar som ligger till grund för säker diagnos och behandling. Detta med så låg stråldos som möjligt.

Röntgensjuksköterskan arbetar på röntgenavdelningar på sjukhus, vårdcentraler, privata kliniker och inom djursjukvården men också med forskning, utbildning och hos olika företag som levererar eller tillverkar röntgenprodukter. Det är en god arbetsmarknad och en efterfrågad yrkesgrupp.

Irene Strandqvist

Ordförande Svensk förening för röntgensjuksköterskor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.