• lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi har inte makt att stoppa jakter

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Heiko
Trevligt att du välkomnar EU:s tolkning av art/habitatsdirektivet. Det säger ju förkortat att jakt på varg är tillåtet under förutsättning att gynnsam bevarandestatus (GYBS) inte äventyras.
Med andra ord ingen ändring alls i Sverige.

Vi har ju haft licensjakt tidigare då vargstammen var betydligt större. Men då vargen numera inte har uppnådd GYBS så blir det ingen licensjakt. Helt enligt EU direktivet.

Ditt utspel om att förändra miljöorganisationernas möjlighet att stoppa jakter framstår som närmast patetiskt och okunnigt. Du som riksdagsman borde veta att vi inte har någon makt att stoppa några jakter. Det gör våra myndigheter och domstolar.

Det enda vi kan göra är att peka på olagligheter och felaktigheter i besluten. Blir jakten stoppad av domstol eller myndighet så beror det på att beslutet var felaktigt/olagligt. Inte på att vi har makt att stoppa den.

Att du vill ta bort den möjligheten från registrerade etablerade organisationer är skrämmande och säger en hel del om var du står i miljöfrågor. Du tycker uppenbarligen att det är helt ok att rödlistade rovdjur dör på grund av felaktiga och olagliga beslut.

Att du dessutom nedvärderar registrerade organisationer med medlemmar över hela Sverige (inte minst i varglän) till endast Facebook-grupper kan närmast betraktas som förtal. Du gjorde samma sak i riksdagen och fick på skallen av dåvarande miljöminister Karolina Skog. Hon förklarade då vilket viktigt arbete vi utgjorde som motpol till det du representerar. Och att vi besitter stor kunskap i ämnet. Men det var uppenbarligen inget som gick in.

Yvonne Öhman

Ordförande Nordulv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.