• idag
  6 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Strama inte åt, gasa på

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill överge överskottsmålet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) är beredd att överge statens överskottsmål och i stället införa ett balansmål. Det vore ett välkommet första steg för att ge kommunerna mer pengar. Det är läge att sluta spara och i stället gasa på i uppförsbacken.

Var tredje kommun beräknas gå back nästa år. Det aviseras nedskärningar i skolan, vården och omsorgen, trots att behoven stadigt växer. Regeringens tillskott på fem miljarder kronor extra varje år räcker inte på långa vägar.

Magdalena Andersson räknar själv med att kommunsektorn behöver 90 miljarder kronor mer till år 2026. Varför får de inte det då? Ja, det beror på att det finansiella ramverket stadigt gör staten allt rikare, medan kommunerna blir allt fattigare. Staten går hittills i år plus 153 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket.

Fortfarande ekar Göran Perssons ”den som är satt i skuld är inte fri” från 90-talskrisen i finansdepartementet. Men det som var riktigt då när 500 000 jobb försvann på några år och räntan en kort tid låg på 500 procent måste inte gälla i dag.

På fyra år har staten betalat av över 300 miljarder kronor på statsskulden. Enligt budgetpropositionen ska regeringen amortera ytterligare 200 miljarder fram till valåret 2022. Det är svindlande belopp. Samtidigt ökar statens nettoförmögenhet kraftigt, men pengarna används inte.

Allt fler tycker att det är fel väg att gå, särskilt när ekonomin nu mattas av. Det är inte ofta LO-ekonomerna, Nordeas chefsekonom Annika Winsth, Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson och vänstersossarna i Reformisterna är överens, men i det här fallet är de det. Staten bör inte spara mer utan använda pengarna till viktiga investeringar.

Tankesmedjan Katalys anordnade häromdagen ett seminarium där åtstramningsdoktrinen ifrågasattes. Annika Winsth hade aldrig hört om ett företag som sparat sig till framgång, och det gör inte heller stater.

Hon vill att staten ger betydligt mer pengar till kommunerna i generella statsbidrag. De behövs för att klara integrationen, den förändrade demografin och det eftersatta underhållet.

Behovet av investeringar i vägar, järnvägar och bredband är stort. Ännu mer behövs för att klara klimatomställningen och för att utbilda människor under hela livet. Pengar finns och dessutom kan staten låna pengar till negativ ränta i dag.

Magdalena Anderssons förslag om att byta överskottsmålet på 0,3 procent mot ett balansmål på noll procent är därför blygsamt, men tillräckligt provocerande för Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson som direkt nobbar det.

Det gör även samarbetspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner Mats Persson (L) och Emil Källström (C). De hänvisar till januariavtalets skrivning, men verkar oberörda av att välfärden redan går på knäna och att det kommer att bli värre framöver.

Socialdemokraterna bör inte nöja sig med deras nej utan kräva en omförhandling. Det är faktiskt värt att riskera att spräcka januariavtalet för att se till att det görs nödvändiga satsningar på att bygga Sverige starkt.

Eller som filosofen Francis Bacon skrev redan för 400 år sedan: ”Pengar är som gödsel. De gör endast nytta om de sprids.”

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.