• idag
  29 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att göra en tradition av det

Krönikor
PUBLICERAD:
Jag läste att vi 80-talister är den sista generation som känner att Halloween är en konstlad högtid.

Jag försöker tänka på det när jag står och huttrar i en Dracula-cape medan barnen knackar på hos grannarna. För jag känner mig inte helt bekväm i situationen ändå. Det är för mycket osäkerhet. Är det ens idag? Centrum Karlstad firade redan förra helgen. Google säger att det är idag. Och om ett par dagar är det alla helgons dag, som sedan urminnes tider, i alla fall sen Erlander var statsminister, firas med tända ljus på kyrkogården.

För ett par år sedan gick vi flera kvarter med skralt resultat. Var folk ens hemma hade de relativt ofta inget godis. Inte så konstigt, tänkte jag ändå. Jag var 18 år första gången jag var på Halloweenfest och då var inte bus eller godis så intressant. Och det var ju kul med fest och så, men alla var rörande överens om att det egentligen inte var en högtid.

För mina barn, däremot, är Halloween lika självklar julen. Eller i alla fall påsken. Och i år har det hänt något, för vid nästan varje hus på gatan lyser en pumpa. I nästan varje hus finns godis. Det är rätt trevligt att hälsa på grannarna. Och barnen är glada. Det är nästan så att man skulle göra en tradition av det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.